Pénzt csalhatnak ki tőled is! 3 gyakori alattomos módszer, amivel rászedhetnek
Nem árt szemfülesnek lenni, mert a csalók kreatívak.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Sokan úgy szeretnének plusz jövedelemre szert tenni, hogy jóindulatú emberektől csalnak ki pénzt. Erre az idők során már számos különböző módszert kidolgoztak, amik nyilván hatásosak is, mert még mindig használatban vannak.

Ahhoz, hogy ki tudd védeni a csalók trükkjeit, először tisztában kell lenned azal, mivel próbálkozhatnak. Íme, a leggyakoribb átverések.

Kopogtatós módszer

Vannak, akik egyenesen házhoz mennek azért, hogy pénzt csalhassanak ki tőled. Különböző ürügyekkel kereshetnek fel, akár önkormányzati rendeletre is hivatkozhatnak. Ilyen lehet például egy állítólagos megbízott, aki valamilyen téged is érintő fejlesztésre szed előleget a település vezetősége nevében. 

Ebben az esetben kérj tőle valamilyen okmányt, amivel igazolhatja magát és a szándékait, de tudd, hogy a legtöbb önkormányzat nem így jár el az ilyen esetekben. Éppen ezért, mielőtt bármit is tennél, megér egy telefont is az illetékesek felé, hogy valóban ők küldték-e a szóban forgó személyt.

Ne engedj be senkit a lakásba, amíg meg nem győződtél róla, hogy valós ügyben keresett fel, és tényleg ő az, aki ezért a dologért felelős. Sajnos olyan csalók is léteznek, akik durvább módszerekkel szabadítanának meg az értékeidtől, kihasználva a jóhiszeműségedet.

Hivatalos e-mailek

Az interneten rengeteg csalóval találkozhatsz. Sokszor e-mailben próbálkoznak, hivatalosnak tűnő levél formájában. Kérhetnek adományt valamilyen szervezet vagy rászoruló számára, ám az elutalt összeget végül nem az látja, akinek te szántad volna. Mielőtt valakinek pénzt adsz, mindig ellenőrizd vissza a hitelességét!

Küldhetnek e-mailt a bank vagy akár a rendőrség nevében is. Ha a levélben az áll, küldd el válaszüzenetben a PIN-kódodat, a jelszavadat vagy bármilyen más adatot, ne reagálj a levélre, mert biztos, hogy átverés! A bank sohasem kéri e-mailben a bizalmas információkat.

Magánlevelek

Vannak olyan csalók is, akik időt és energiát nem sajnálva, a bizalmadba férkőzve próbálnak meg pénzt kicsalni tőled. A különböző társkereső, chatelő vagy közösségi oldalak általában jó terepet szolgáltatnak erre. A szokásos menetrend általában egy szimpatikus, megnyerő idegen jelentkezésével kezdődik, akivel egyre többet beszélgetsz.

Majd amikor elérkezettnek látja az időt, panaszkodni kezd az anyagi helyzetére, végül odáig fajul a dolog, hogy rávesz, adj neki pénzt. Amikor megtörténik a dolog, az új barát általában nyomtalanul eltűnik.

Ha valakivel az interneten kötsz barátságot, fokozottan figyelj oda, és inkább légy egy kicsit bizalmatlan!

Ezt is szeretjük