50 ezer forintodba kerülhet ez hívás: a rendőrség telefonos csalásra figyelmeztet

Pénzt csalnak ki a gyanútlan áldozatoktól.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a telefonos csalás áldozattá válásának megelőzésére hívja fel a lakosság figyelmét. A megyében az elmúlt nyolc hónapban több mint félszázan váltak úgynevezett telefonos csalás szabálysértés áldozatává. A sértetteket ezen esetekben akár 50 ezer forint kár is érheti.

Az elkövetők módszere, hogy telefonon hívják fel ügyfeleiket nyereményjáték ürügyén, azonban a jutalom átvételét adott pénzösszeg befizetéséhez kötik. Általában azt kérik, hogy mobiltelefonon keresztül a megadott számra feltöltést eszközöljenek, akinek ez nem áll módjában, annak felajánlják, hogy ezt megteheti bankautomatán keresztül, illetve dohányboltban vagy benzinkúton is.

A csalók kisebb, 5 ezer forinttól 15 ezer forintig terjedő összegeket kérnek, de van, akivel ezt többször is megismételtetik, így a szabálysértéssel okozott kár több tízezer forint is lehet. Volt olyan eset is, amikor időkorlátot szabtak meg - mintha verseny lenne -, hogy a feltöltéseket több terminálon keresztül - bankautomata, üzemanyagtöltő állomás - tudja-e teljesíteni a sértett.

A csalók a legtöbb esetben végig telefonvonalban vannak és folyamatosan adják az utasításaikat az áldozatoknak, szóval tartják őket, ezzel elérik, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a kéréseiket, és az esetleges kétség felmerülése esetén a nyerteseket megnyugtassák. Sok esetben - mivel a hívó csak számokat diktál egymás után - csak utólag tudatosul a nyerteseknek, hogy egy mobil egyenlegét töltötték fel.

A mobilszolgáltatók ilyen típusú nyereményjátékokat nem hirdetnek, az akcióikban soha nem kérnek előre pénzt, főleg nem mobiltelefon-feltöltést. A rendőrség kéri, hogy nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezeld fenntartással!

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A rendőrség tanácsai

Próbáld azonosítani a hívót! Kérj az ellenőrzéshez egy visszahívható telefonszámot, vagy a kérdéses játékról szóló honlap címét! Ismeretlenek telefonját ne töltsd fel, ne utalj át pénzt! Idegenek kérésére semmilyen számsort ne üss be a telefonodba!

Személyes és banki adatait ne add meg telefonon keresztül! Bármilyen kecsegető ajánlattal keresnek meg, legyél gyanakvó, mert nyeremény helyett csalás áldozatává válhatsz, károd keletkezhet! A rendőrség kéri, hogy tanácsaikat oszd meg azokkal az ismerőseiddel, rokonaiddal, akik nem interneteznek. Ha mégis megkárosítanak, haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon.

Ezt is szeretjük