50 ezer forintodba kerülhet ez hívás: a rendőrség telefonos csalásra figyelmeztet
Pénzt csalnak ki a gyanútlan áldozatoktól.

nagykep?cikkid=170725&kep=atm-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság a telefonos csalás áldozattá válásának megelőzésére hívja fel a lakosság figyelmét. A megyében az elmúlt nyolc hónapban több mint félszázan váltak úgynevezett telefonos csalás szabálysértés áldozatává. A sértetteket ezen esetekben akár 50 ezer forint kár is érheti.

Az elkövetők módszere, hogy telefonon hívják fel ügyfeleiket nyereményjáték ürügyén, azonban a jutalom átvételét adott pénzösszeg befizetéséhez kötik. Általában azt kérik, hogy mobiltelefonon keresztül a megadott számra feltöltést eszközöljenek, akinek ez nem áll módjában, annak felajánlják, hogy ezt megteheti bankautomatán keresztül, illetve dohányboltban vagy benzinkúton is.

A csalók kisebb, 5 ezer forinttól 15 ezer forintig terjedő összegeket kérnek, de van, akivel ezt többször is megismételtetik, így a szabálysértéssel okozott kár több tízezer forint is lehet. Volt olyan eset is, amikor időkorlátot szabtak meg - mintha verseny lenne -, hogy a feltöltéseket több terminálon keresztül - bankautomata, üzemanyagtöltő állomás - tudja-e teljesíteni a sértett.

A csalók a legtöbb esetben végig telefonvonalban vannak és folyamatosan adják az utasításaikat az áldozatoknak, szóval tartják őket, ezzel elérik, hogy gondolkodás nélkül teljesítsék a kéréseiket, és az esetleges kétség felmerülése esetén a nyerteseket megnyugtassák. Sok esetben - mivel a hívó csak számokat diktál egymás után - csak utólag tudatosul a nyerteseknek, hogy egy mobil egyenlegét töltötték fel.

A mobilszolgáltatók ilyen típusú nyereményjátékokat nem hirdetnek, az akcióikban soha nem kérnek előre pénzt, főleg nem mobiltelefon-feltöltést. A rendőrség kéri, hogy nyereményjátékról szóló telefonhívásokat kezeld fenntartással!

A rendőrség tanácsai

Próbáld azonosítani a hívót! Kérj az ellenőrzéshez egy visszahívható telefonszámot, vagy a kérdéses játékról szóló honlap címét! Ismeretlenek telefonját ne töltsd fel, ne utalj át pénzt! Idegenek kérésére semmilyen számsort ne üss be a telefonodba!

Személyes és banki adatait ne add meg telefonon keresztül! Bármilyen kecsegető ajánlattal keresnek meg, legyél gyanakvó, mert nyeremény helyett csalás áldozatává válhatsz, károd keletkezhet! A rendőrség kéri, hogy tanácsaikat oszd meg azokkal az ismerőseiddel, rokonaiddal, akik nem interneteznek. Ha mégis megkárosítanak, haladéktalanul tegyél bejelentést a rendőrségen személyesen, vagy a 112-es ingyenes segélyhívó számon.

Ezt is szeretjük