Ez volt a 20. század egyik legrémisztőbb elmegyógyintézete: ma szellemjárta hely a Pennhurst kórház
Fizikai erőszak, lelki terror, túlzsúfoltság a 20. század egyik legnagyobb elmegyógyintézetében.

ph
beauty and style
Top olvasott cikkek

Hosszú évtizedek óta tudjuk, hogy a fogyatékkal élő emberek többségi társadalomtól való szegregációja nem tesz jót senkinek. Előbbiek számára megnehezíti a fejlődést és a beilleszkedést, a társadalmat pedig megfosztja annak lehetőségétől, hogy szociálisan érzékenyebbé váljon.

A nagy állami intézményekben összezsúfolt értelmi fogyatékossággal élők jellemzően egészségtelen, ingerszegény környezetben töltik napjaikat. Nem volt ez másként a 20. század egyik legrémisztőbb elmegyógyintézetében, a Pennhurst kórházban sem, sőt.

Pennhurst kórház

A Pennhurst Állami Iskola és Kórház Délkelet-Pennsylvaniában nyitotta meg kapuit 1908. november 23-án. Az akkor még 45 hektáros - zárásakor már 570 hektárnyi - területen működő mentális és testi fogyatékkal élők számára fenntartott intézmény alig négy év alatt túlzsúfolttá vált. Évtizedeken át rebesgették, hogy az intézmény mennyire nem látja el feladatait. Bill Baldini, a CBS10 tudósítója az intézményről szóló televíziós riportjában 1968-ban bemutatta a Pennhurst kórházra jellemző embertelen körülményeket, a betegek iránti empátia teljes hiányát. 1983-ban kilenc alkalmazott ellen is vádat emeltek: a betegek pofozása és verése mindennapos dolog volt a mozgássérültek esetében is. De nem volt ritka az intézményben a lelki terror és a szexuális erőszak sem. Végül 79 évnyi működést követően 1987. december 9-én zárta be kapuit örökre, miután a bíróság megállapította, hogy az intézmény több mint 3000 lakója veszélyes és embertelen körülmények között él. A Pennhurst Állami Iskola és Kórház több épülete azonban még ma is áll.

Kiemelt kép: Flickr/Thomas

Ezt is szeretjük