Péniszirigység: az elmélet, ami fordított egyet a világon

Irigykedsz arra, ami a fiúknak van? Esetleg te is szupernő vagy? Freud botrányos elmélete máig hat a világra.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A férfi- kapcsolatok, az egyes nemekre klasszikusan háruló szerepek megítélése évtizedek óta folyamatosan változik, amit egyaránt magyaráznak szociológiai, pszichológiai tényezőkkel és az egyenjogúságért folytatott folyamatos küzdelemmel. Tény, hogy azok az idők már rég elmúltak, amikor a nek csak a konyhában és a gyerekek mellett volt feladata, az ettől való eltérés pedig megdöbbenést és negatív ítéletet váltott ki a közösségekben.

Mára elmosódtak a határok a két nem között, hiszen egyre kevesebb olyan területe van az életnek, ahol a k ne kaphatnának szerepet. Az ide vezető egyik fontos momentum a híres pszichoanalitikus, Sigmund Freud megdöbbentő elmélete, illetve a péniszirigység fogalmának bevezetése volt.

Apró fogyatékosság, dühítő komplexus

Sigmund Freud, az osztrák neurológus számára a férfiasság volt a magától értetődő, megkérdőjelezhetetlen alapeset. Nevéhez kötődik a pszichoanalízis, melynek központjában a lelki zavarokat okozó tudatalatti okok feltárása áll, szerinte ugyanis ezek a mélyen rejlő érzések, emlékek, gondolatok mind hatással vannak a későbbi viselkedésre és motivációra.

Ehhez kapcsolódóan fejtette ki elméletét a péniszirigységről is: véleménye szerint a k a pénisz hiánya miatt alapvetően komplexusokat hordoznak magukban, melyek eredendően befolyásolják a jövőbeli viselkedésüket és életbeli feladataikat.

Ebben az esetben két választási lehetőség van: a vagy a gyermekszülésben törekszik kiteljesedésre, kompenzálva a hímtag hiánya miatti fogyatékosságot - egy fiú utód által biztosítva magának az említett testrészt -, vagy elnyomja a i funkciókat, férfias szerepeket vesz fel, hogy minél inkább hasonlítson rájuk.

A péniszirigység elsőként a kislányok négy-hat éves korában jelenik meg, hiszen ilyen idősen realizálják, hogy nekik nincs az, ami a kisfiúknak, amit egyértelműen hiányosságként élnek meg, sőt, gyakori az a képzet is, hogy őket megfosztották a pénisztől, akár egyfajta büntetésként. Ezt a gondolatot Freud szerint felnőttkorukban is magukban hordozzák a tudatalatti szintjén.

15 nő, aki elnyerte a Nobel-díjat

Nézegess képeket!

Elolvasom

Gyűlölte a nőket?

A pszichológus nyíltan férfiközpontú felfogással bírt, de gyakran szexista jelzővel is illették. Freud a ket kisebb értékűnek minősítő, ítélet- és értékrendszert felállító elméleteivel szemben a feministák jogos haragra gerjedtek, ugyanis nem értették, hogyan lehet elfogadhatónak tartani egy olyan gondolatmenetet, ami a nemek közötti különbségeket élezi ki, és megfoghatatlan pszichoanalitikai módszerekkel támasztja alá mindezeket.

Az viszont a mai napig nem világos, hogy ki csinált a pszichoanalízisből csatateret: maga Freud vagy a feministák. Előbbi több könyvében és elemzésében is utalt a feministák egyenjogúságra való törekvéseinek hiábavalóságára.

Amikor viszont a szóbeli csata részletei eljutottak a pszichoanalitikus körökbe, a i tagok kritizálni kezdték Freud kről alkotott véleményét. Válaszként árnyaltabban fogalmazott: szerinte a i analitikusokra nem érvényesek a negatív jelzők, ugyanis ők különlegesek - inkább férfiasak, mint iesek.

A hiányosság kompenzálása: te is szupernő vagy?

A gyermekkori megalapozatlan gondolat később szorongáshoz vezethet, melynek eredményeként egy nő nemcsak iségében kíván kiteljesedni, de a választott szakmájában sikeres karriert szeretne felépíteni.

Szakértők szerint, bár sokak szerint Freud elmélete már idejétmúlt, egy valami kortalan momentum lehet: a szupernő jelenség, mely a 20. század elején legalább annyira megfigyelhető volt, mint napjainkban.

Egyre gyakrabban találkozni olyan vel, aki egyszerre áll helyt a munkahelyén, ahol a szakmai elismerés az egyik legfőbb célja - ha nem is felsővezetői pozíciókról álmodozik -, mindemellett a családi fészekben is képes gondos anyaként, szerető feleségként megjelenni.

Pszichológusok szerint az a , aki elszakad a hagyományos i feladatoktól, hogy akár például az üzleti életben kiteljesedjen, és sikeressé váljon, a tudatalattija által vezérelve az otthoni, klasszikus feladatait is szinte tökéletesen igyekszik elvégezni, hogy ne csak jó szakember, de jó háziasszony, anya és feleség is legyen. Mindennek az oka a tudattalan kompenzáció, ugyanis aki a maszkulin munka, karrier révén veszít a feminitásból, így próbálja mindezt egyensúlyba hozni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Tegyél a diszkrimináció ellen!

Bár sokat változott a nők helyzete, a velük szemben tanúsított diszkriminációt sokan tapasztalják ma is, többek között az álláspiacon. Nézd meg videónkat, és tudd meg, mit tehetsz ellene.

Gondoskodóbb férfiak

A k sikerei a férfiak szerepét is megváltoztatták a családon belül. Hiszen, míg korábban szinte semmilyen feladat nem hárult az apákra a kenyérkeresésen túl - szerepük szerint ők voltak a család védelmezői és kizárólagos fenntartói -, addig mára aktívan részt vesznek a gyermeknevelésben, és sokkal gondoskodóbb, gyengédebb szerepben nyilvánulnak meg.

Ezt is szeretjük