Pedofilbotrány Magyarországon

Mi a megoldás?

A pécsi egyházmegye vezetője szerint részben igazak a püspökséget ért vádak. Merre tovább?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Sok más ország mellett Magyarországon is kitört a pedofilbotrány. A pécsi egyházmegyét a rendőrség vizsgálja, mivel felmerült, hogy ott gazdasági visszaélések, továbbá szexuális visszaélések történtek.

Mayer Mihály pécsi püspök már lemondott posztjáról, az egyházmegyét ideiglenesen Veres András vezeti. Az apostoli kormányzó egy körlevél formájában a hétvégén elismerte: a vádak részben megalapozottak, ám arra már nem tért ki, hogy melyek megalapozottak és melyek nem.

Ami biztos, hogy a bólyi plébánost legutóbb bilincsben vitték el, a rendőrség tiltott pornográf felvételek birtoklásával gyanúsítja. A 43 éves baranyai plébánosról a bizonyítékok alapján feltételezik, hogy az interneten gyermekpornóoldalakat látogatott.

10 ezer gyereket molesztáltak

Egy felmérés szerint 1956 óta több mint 10 600 gyermeket molesztáltak pedofil papok az Egyesült Államokban. A kutatást az amerikai katolikus püspöki kar rendelte meg. A két éven át készült felmérésekből kiderült, hogy a gyermekekkel szembeni szexuális visszaélésekben a katolikus papok négy százaléka vétkes.

Ugyanakkor a témával foglalkozó szakemberek közül sokan hangsúlyozzák, hogy a papság és a pedofília nem feltétlenül jár kéz a kézben.

Thomas Plante, aki könyvet is írt a témában, úgy vélekedik: egyetlen tanulmány sem teszi lehetővé annak megállapítását, hogy a katolikus egyházban nagyobb lenne a pedofilok előfordulási aránya, mint más vallásokban, vagy más szakmákban.

A titkolózást kéne abbahagyni

A probléma ugyanakkor él, kérdés, hogy mi lehet a megoldás. Az amerikai katolikus püspöki kar által megrendelt tanulmányban megoldásként nem feltétlenül a cölibátus megváltoztatását javasolják, hanem más egyházi reformokat.

Richard Sipe amerikai pszichoterapeuta hasonlóképpen vélekedik. Sipe évtizedeken keresztül foglalkozott pedofil papokkal, és arra a következtetésre jutott, hogy a kérdéses személyek négy kategóriába sorolhatók. Vannak, akiknél a hajlam genetikai eredetű, míg másoknál a pszichoszexuális éretlenség a felelős. A harmadik kategóriába azok tartoznak, akik a homoszociális környezet hatására követnek el visszaéléseket, a negyedik kategóriába tartozóknál pedig az erkölcsi romlottság a fő ok. 

A cölibátus megszüntetése már csak azért sem lenne egyértelmű megoldás, mert Sipe szerint csupán a papoknak mintegy a fele él tényleges cölibátusban. A pszichoterapeuta úgy véli, inkább a titkolózást kellene beszüntetni, azt, hogy ezekről az ügyekről nem beszélnek, sőt, gyakran eltussolják őket.

Az ÁNTSZ vizsgálata szerint hazánkban évente körülbelül 300 gyermeket bántalmaznak szexuálisan, és a gyermekbántalmazások többsége családon belül történik, nem egyszer az elkövető maga a szülő.

2-8 évig terjedő büntetés

A hazai szabályozás szerint pedofil bűncselekményekért 2-8 évig terjedő büntetés szabható ki. Bár a Jobbik próbálkozik a szabályozás szigorításával - a párt a biológiai kasztrálás intézményét vezetné be pluszbüntetésként -, a kormány szerint viszont elegendő a mostani büntetés.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kérdésünkre, miszerint a kormány tervezi-e, hogy elfogadja a Jobbik módosító javaslatát, azt a választ adta: nyáron már módosították a Btk.-t, bevezették a három csapás törvényt, amelynek értelmében arra, aki háromszor követ el erőszakos, személy elleni bűncselekményt, a harmadik esetben - mérlegelés nélkül - a cselekményre kiróható legsúlyosabb büntetőjogi tételt, akár a büntetési tétel maximumának kétszeresét szabja ki a bíróság.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A Jobbik viszont azt mondja: a jelenlegi szabályozás az érintett szexuális bűnelkövetők esetében hatékony módon nem zárja ki a bűnismétlés lehetőségét. Pedig esetükben ez különösen fontos lenne, hiszen ők azok, akik ösztöneiktől vezérelten újra és újra elkövetik a szörnyű tettet. 

Ezt is szeretjük