Rajongva szerette bátyját Hitler húga: Paula mégsem lépett be a náci pártba
Paula Hitler nem hitte el bátyja rémtetteit.

adolf-hitler
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Paula Hitler hét évvel volt fiatalabb bátyjánál, meglehetősen visszahúzódó, csendes életet élt, nemigen foglalkoztatta a politika.

1896-ban született, ő volt szüleik, Klara és Alois Hitler utolsó gyermeke. Csak Paula és Adolf érték meg a felnőttkort, a házaspár négy másik gyermekét eltemette.

A Führer húga, Paula Hitler

Klara alig hatéves volt, amikor édesapjuk elhunyt. Az özvegy ezt követően az ausztriai Leondingből Linzbe költözött egy szerényebb lakásba - hogy kijöjjenek a férje halála után kapott állami segélyből. Klara - férjével ellentétben - melegszívű és gondoskodó szülő volt, ám 1907-ben ő is elhunyt, mellrákban. Lánya ekkor 11, fia 18 éves volt.

Adolf idővel lemondott a szülők halála után járó segélyről és árvasági támogatásról húga javára. Bécsbe költözött, húga pedig Linzben maradt. Paula egész életében rajongva szerette bátyját, sajnálta, hogy ritkán tudtak találkozni.

A fiatal nő az 1920-as években kezdett házvezetőnőként dolgozni gazdag bécsi családoknál - bátyja ekkor már politikai pályára lépett. Később titkárnőként kapott állást. Paula politikai nézeteiről keveset tudni, de annyi bizonyos, hogy semmilyen politikai szerveződésben nem vett részt, soha nem lépett be a náci pártba. Bátyja anyagilag támogatta: egészen 1945-ös öngyilkosságáig rendszeresen küldött pénzt húgának, ám személyesen ritkán - évente egyszer vagy kétszer - találkoztak.

A háború végeztével Paulát az amerikaiak őrizetbe vették. 1946 júniusában az amerikai katonai hírszerzésnek azt mondta, nem hiszi el, hogy testvére parancsot adott több millió ember kiirtására. Vélhetően élt benne egyfajta kettősség a szerető bátyj és a Führer egymásnak igen ellentmondó képe miatt.

A cikk az ajánló után folytatódik

1952-ben Paula elhagyta a háború borzalmaira emlékeztető Hitler nevet, és a Wolffot vette fel helyette. A németországi Berchtesgadenbe költözött. Hajadon maradt, gyerekei nem születtek. Ideje nagy részét egyedül töltötte, meglehetősen csendes életet élt, kerülte a társaságot. Adolf Hitler utolsó közvetlen hozzátartozója 1960-ban 64 éves korában hunyta le szemét örökre.

Diktátorok feleségei

Mindenki tudja, hogy Éva Braun volt Adolf Hitler nagy szerelme, de vajon felismered fotója alapján?

Képek: Getty Images Hungary 

Ezt is szeretjük