Hősök: lemondanának jutalmukról a paralimpikonok
Lemondanának a jutalom egy részéről, hogy a sportolók felkészülésére több pénz jusson.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy állami rendelet értelmében nem lehet különbséget tenni az olimpikonok és a paralimpikonok díjazásában, a paralimpikonok most mégis azt szeretnék, ha egyénileg kevesebbet kapnának, mint ép társaik, hogy a felkészülésre több pénzt lehessen fordítani.

Sors Tamás paralimpiai bajnok
Pálos Péter, másik bajnokunk

A londoni olimpián mind az olimpikonok, mind a paralimpikonok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, paralimpikonjaink nyolc-tíz érmet vártak, és szerdán már el is érték a maguk elé kitűzött célt.

35 millió vs. felkészülés

Egy aranyérem Londonban a paralimpikonoknak és az olimpikonoknak egyaránt 35 millió forintot ér, az ezüstérmesek 25 millió forintot kaphatnak, a bronzérmesek pedig 20 milliót, akárcsak ép társaik. Ez Pekingben és Athénban is így volt, egy rendelet szerint ugyanis nem lehet különbséget tenni.

Felkészülni havi 6 ezer forintból

A Magyar Paralimpiai Bizottságtól megtudtuk, a díjazott sportolókkal közösen most azt szeretnék elérni, hogy a jutalmak alacsonyabbak legyenek, a különbözetet pedig tudják a felkészülésre fordítani. Előfordul ugyanis, hogy annyi pénz sincs, hogy egy-egy világversenyre a versenyzőket ki tudják küldeni.

Egy parasportoló felkészülésére alig havi 6-20 ezer forint jut, ami csak egy kicsivel több, mint a semmi. Az alacsony összegek miatt sajnos az is előfordul, hogy egy versenyzőnek a profi sportot abba kell hagynia.

- Sajnos minket nem úgy támogat az állam, mint az olimpikonokat, nagyon nehéz a nekünk járó ösztöndíjból megélni. Ezenkívül az edzőtáborok hiánya miatt sem tudjuk a maximumot teljesíteni, ha többet mehetnénk külföldre edzeni, még jobb eredményeket érhetnénk el, mint eddig - nyilatkozta korábban kétszeres olimpiai bajnok úszónk, Sors Tamás.

Ezt szeretnék, még nincs döntés a MOB részéről

- A jutalom nem lehet a felkészülés kompenzálása, mert csak néhány sportolónak segít, és nekik is egy nap teljesítménye alapján. Szükséges lenne elérni, hogy a célok és feladatok szerinti arány jelenjen meg, ami az ösztöndíjrendszert is érinti. Pekingben több jutalmat kaptak az eredményesen szerepelt sportolók, mint amennyi keret 2005 és 2008 között a felkészülésre összesen rendelkezésre állt. A pekingi aranyérem jutalmazási összegét ne emeljék meg, még abban az esetben se, ha az olimpiai aranyérem jutalmazási összege emelkedne. A paralimpiai jutalom ne legyen kevesebb, mint az olimpiai jutalom 50%-70%-a, a paralimpiai helyezések elismerése pedig az olimpia jutalmazási rendszerével megegyező legyen. Ezzel szemben emeljék meg az MPB Gerevich-ösztöndíj keretét, legalább 50 millió forintra - olvasható a Magyar Paralimpiai Bizottság 2011-es közleményében, és, mint megtudtuk, a véleményük azóta sem változott, szeretnék, ha a felkészülésre jutna több pénz.

A lehetséges forgatókönyvekről érdeklődtünk a Miniszterelnöki Hivatalban, ahonnan viszont a Magyar Olimpiai Bizottsághoz irányítottak minket. A MOB pedig azt közölte, hogy még nincs döntés.

Tíz érem, hatalmas dicsőség

Paralimpiai sportolóink eddig 11 érmet szereztek. A magyar csapat első aranyát Sors Tamás szerezte meg, aki a férfi 100 méteres pillangóúszás S9-es sérültségi kategóriájában diadalmaskodott, később pedig nyert még egy ezüstöt is a 400 méteres gyorsúszásban. Aranyat nyert Pálos Péter is, aki az értelmi fogyatékkal élők asztalitenisz-versenyén győzött.

Két érmet szerzett Krajnyák Zsuzsa, aki a vívás A kategóriájában - felállni képes - ezüstérmet szerzett, majd tőrben begyűjtött egy bronzot is. Ezüstöt nyert Tóth Tamás úszó az 50 méteres gyorsúszás S9 kategóriájában, valamint Dani Gyöngyi a női kerekesszékes tőrvívás B kategóriájában.

Osváth Richárd kerekesszékes tőrvívónk bronzérmet szerzett, ahogy Szabó Nikolett is a 70 kilogrammos cselgáncstornán. Van még két bronzérmesünk: Vereczkei Zsolt harmadik lett a férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében az S5-ös sérültségi kategóriában, Biacsi Ilona, aki az 1500 méteres síkfutás T20 kategóriában lett harmadik, ikertestvére, Biacsi Bernadett pedig a negyedik helyet szerezte meg.

Pekingből egy arany és öt bronzéremmel tértek haza a sportolók.

Fotók: MTI.

Ezt is szeretjük