Hősök: lemondanának jutalmukról a paralimpikonok

Lemondanának a jutalom egy részéről, hogy a sportolók felkészülésére több pénz jusson.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy állami rendelet értelmében nem lehet különbséget tenni az olimpikonok és a paralimpikonok díjazásában, a paralimpikonok most mégis azt szeretnék, ha egyénileg kevesebbet kapnának, mint ép társaik, hogy a felkészülésre több pénzt lehessen fordítani.

A londoni olimpián mind az olimpikonok, mind a paralimpikonok kiemelkedő teljesítményt nyújtottak, paralimpikonjaink nyolc-tíz érmet vártak, és szerdán már el is érték a maguk elé kitűzött célt.

35 millió vs. felkészülés

Egy aranyérem Londonban a paralimpikonoknak és az olimpikonoknak egyaránt 35 millió forintot ér, az ezüstérmesek 25 millió forintot kaphatnak, a bronzérmesek pedig 20 milliót, akárcsak ép társaik. Ez Pekingben és Athénban is így volt, egy rendelet szerint ugyanis nem lehet különbséget tenni.

Felkészülni havi 6 ezer forintból

A Magyar Paralimpiai Bizottságtól megtudtuk, a díjazott sportolókkal közösen most azt szeretnék elérni, hogy a jutalmak alacsonyabbak legyenek, a különbözetet pedig tudják a felkészülésre fordítani. Előfordul ugyanis, hogy annyi pénz sincs, hogy egy-egy világversenyre a versenyzőket ki tudják küldeni.

Egy parasportoló felkészülésére alig havi 6-20 ezer forint jut, ami csak egy kicsivel több, mint a semmi. Az alacsony összegek miatt sajnos az is előfordul, hogy egy versenyzőnek a profi sportot abba kell hagynia.

- Sajnos minket nem úgy támogat az állam, mint az olimpikonokat, nagyon nehéz a nekünk járó ösztöndíjból megélni. Ezenkívül az edzőtáborok hiánya miatt sem tudjuk a maximumot teljesíteni, ha többet mehetnénk külföldre edzeni, még jobb eredményeket érhetnénk el, mint eddig - nyilatkozta korábban kétszeres olimpiai bajnok úszónk, Sors Tamás.

Ezt szeretnék, még nincs döntés a MOB részéről

- A jutalom nem lehet a felkészülés kompenzálása, mert csak néhány sportolónak segít, és nekik is egy nap teljesítménye alapján. Szükséges lenne elérni, hogy a célok és feladatok szerinti arány jelenjen meg, ami az ösztöndíjrendszert is érinti. Pekingben több jutalmat kaptak az eredményesen szerepelt sportolók, mint amennyi keret 2005 és 2008 között a felkészülésre összesen rendelkezésre állt. A pekingi aranyérem jutalmazási összegét ne emeljék meg, még abban az esetben se, ha az olimpiai aranyérem jutalmazási összege emelkedne. A paralimpiai jutalom ne legyen kevesebb, mint az olimpiai jutalom 50%-70%-a, a paralimpiai helyezések elismerése pedig az olimpia jutalmazási rendszerével megegyező legyen. Ezzel szemben emeljék meg az MPB Gerevich-ösztöndíj keretét, legalább 50 millió forintra - olvasható a Magyar Paralimpiai Bizottság 2011-es közleményében, és, mint megtudtuk, a véleményük azóta sem változott, szeretnék, ha a felkészülésre jutna több pénz.

A lehetséges forgatókönyvekről érdeklődtünk a Miniszterelnöki Hivatalban, ahonnan viszont a Magyar Olimpiai Bizottsághoz irányítottak minket. A MOB pedig azt közölte, hogy még nincs döntés.

Tíz érem, hatalmas dicsőség

Paralimpiai sportolóink eddig 11 érmet szereztek. A magyar csapat első aranyát Sors Tamás szerezte meg, aki a férfi 100 méteres pillangóúszás S9-es sérültségi kategóriájában diadalmaskodott, később pedig nyert még egy ezüstöt is a 400 méteres gyorsúszásban. Aranyat nyert Pálos Péter is, aki az értelmi fogyatékkal élők asztalitenisz-versenyén győzött.

Két érmet szerzett Krajnyák Zsuzsa, aki a vívás A kategóriájában - felállni képes - ezüstérmet szerzett, majd tőrben begyűjtött egy bronzot is. Ezüstöt nyert Tóth Tamás úszó az 50 méteres gyorsúszás S9 kategóriájában, valamint Dani Gyöngyi a női kerekesszékes tőrvívás B kategóriájában.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Osváth Richárd kerekesszékes tőrvívónk bronzérmet szerzett, ahogy Szabó Nikolett is a 70 kilogrammos cselgáncstornán. Van még két bronzérmesünk: Vereczkei Zsolt harmadik lett a férfi 50 méteres hátúszásának döntőjében az S5-ös sérültségi kategóriában, Biacsi Ilona, aki az 1500 méteres síkfutás T20 kategóriában lett harmadik, ikertestvére, Biacsi Bernadett pedig a negyedik helyet szerezte meg.

Pekingből egy arany és öt bronzéremmel tértek haza a sportolók.

Fotók: MTI.

Ezt is szeretjük