Ha ezt az illatot érzed a lakásban, veszélyben vagy! A legtöbben nem ismerik fel
Elengedhetetlen az élethez, de nagy mennyiségben káros.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Földünk légkörének fontos részét képezi az ózonréteg, amely az ultraibolya sugárzás elnyelésével védi az életet a bolygón. Mindemellett az ózon mérgező gáz, amelynek belélegzése nagy mennyiségben életveszélyes is lehet.

Bizonyos ózontartalmú készítmények, például a légfertőtlenítők vagy egyes penészirtók használata során olyan nagymértékben nőhet a lakás levegőjének ózonmennyisége, hogy kellemetlen fizikai tünetek léphetnek fel.

Innen ismerheted fel

Az ózonnak sajátos illata van, amely nem mindenki számára egyértelmű, és attól függően változhat, hogy milyen koncentrátumban van jelen. Sokan a klóréhoz hasonlítják, de van, aki szegfű-, széna-, kén-dioxid- vagy nitrózusgáz-illatúnak érzi.

Ha ezek valamelyikét észleled a lakásban, különösen, ha előtte ózontartalmú készítményt használtál, azonnal szellőztess alaposan, legalább egy órán át, és sétálj egy nagyot a friss levegőn!

Ellenkező esetben 24 órán belül nehézlégzés, köhögés, tüdőirritáció jelentkezhet, és az ózon akár maradandó tüdőkárosodást okozhat. Asztmás betegeknél erős rohamot válthat ki, és súlyos esetben fulladásos halál következhet be.

Az ózon világnapja

Szeptember 16. az ózon világnapja, mert 1987-ben ezen a napon 46 ország írta alá a sztratoszférikus ózonréteg védelmét szolgáló montreali jegyzőkönyvet. Mára több mint 189 ország csatlakozott hozzá, köztük Magyarország 1989-ben - ez volt az első olyan globális környezetvédelmi megállapodás, amely igazán sikeresnek mondható.

Az egyezmény értelmében a csatlakozó országok vállalták, hogy megszüntetik a magas légköri ózont lebontó klórozott vegyületek gyártását, kereskedelmét és használatát.

A jegyzőkönyvet aláírók minden év szeptemberében tartják éves találkozójukat, amelyen igyekeznek minél több olyan intézkedést hozni, amely az ózonréteg eredeti állapotának gyors visszaállítását segíti elő. Az elmúlt 20 évben több előrelépés is történt az ózonréteg pusztulásának megakadályozására.

Cikkünk megírásához a Wikipédia információi álltak rendelkezésünkre.

Ezt is szeretjük