5 ok, amiért érdemes az árfolyamrögzítést választani
Arra kértük a kormányt, mondjon öt okot, amiért jó ötlet e mellett a támogatás mellett dönteni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az árfolyamrögzítés népszerűsége messze elmarad a várttól, így arra kértük a kormányt, soroljon fel öt okot, amiért érdemes a bajba jutott devizahiteleseknek ezt a támogatást választaniuk.

1. Ugyanaz az árfolyam 36 hónapig

A kormány szerint az egyik ok, ami miatt az árfolyamrögzítést érdemes választanod, hogy ha így teszel, akkor 36 hónapig ugyanazon az árfolyamon rögzítheted a hiteled. Ez az a svájci frank esetében 180 forint.

2. Kiszámíthatóság

A kormány szerint a másik ok, ami miatt érdemes az árfolyamrögzítés mellett dönteni, hogy azzal a havi kiadásokat sokkal inkább kiszámíthatóbbá lehet tenni. A törlesztőrészletek nem fognak havonta akár tízezres eltéréseket mutatni, a jövedelmek elosztása tervezhető lesz hosszú távon, és nem fogja az adósokat minden hónapban újabb és újabb "meglepetés" érni.

Tény, a svájci frank augusztusban többször is okozott meglepetéseket, azt sem lehetett tudni, hogy a következő 24 órában nagyot esik, illetve nagyot csökken az árfolyam.

3. 30%-kal mérséklődhet a törlesztő

A harmadik ok a kormány szerint az, hogy az árfolyamrögzítést választóknak a jelenlegi árfolyamszinteken számítotthoz képest svájci frank alapú hitel esetén 30%-kal, japán jen alapú hitel esetén 20%-kal, euró alapú hitel esetén pedig közel 10%-kal lesz alacsonyabb a törlesztőrészletük, és az árfolyamrögzítés lejárta után a gyűjtőszámlán felgyűlt összeget is elosztva, részletekben fizethetik vissza.

- További biztonságot és kiszámíthatóságot nyújt a hiteleseknek, hogy az árfolyamrögzítés lejárta után a gyűjtőszámlán felgyülemlett adósság havi törlesztőösszege nem haladhatja meg a rögzített árfolyam alkalmazási időszak alatti utolsó törlesztőrészlet összegének a 15%-át, emellett a devizakölcsönök törlesztése a mindenkori árfolyamon történik - áll a kormány válaszában.

4. Hirtelen bevételkiesés esetén megnyugtató megoldás

A negyedik ok, hogy ha valakinek valamilyen családi körülmény miatt hirtelen bevételkieséssel kell számolnia, például egyik családtagja elveszti a munkahelyét, akkor ebben a helyzetben az árfolyamrögzítés megnyugtató megoldást nyújthat.

5. Mentőöv azoknak, akik semmi más segítségre nem számíthatnak

Az ötödik ok pedig a kormány szerint, hogy az árfolyamgát menőöv lehet azoknak, akik a lehetséges egyéb kormányzati segítségek egyikére sem jogosultak.

Azért érdemes alaposan átgondolni

A kormányszóvivői iroda egyben hangsúlyozta azt is: az árfolyamrögzítés csak az egyik segítség, a kormány ötpontos otthonvédelmi akciótervéből mindenkinek a saját helyzetének leginkább megfelelőt kell kiválasztani.

- Ez igaz az árfolyamrögzítésre is, vagyis nem biztos, hogy minden bajba jutott devizahitelesnek az árfolyamrögzítés a legoptimálisabb megoldás. Az árfolyamgát azoknak lehet leginkább megoldás, akik olyan nehéz helyzetbe kerültek, ami szinte lehetetlenné teszi, hogy a közeljövőben törlesszék az adósságukat - tették hozzá.

Ezt is szeretjük