Nem megy Gyurcsány nélkül

Mégis ő kell Orbán Viktor ellen?

A hét második felében tárgyalhat újra az ellenzék a Demokratikus Koalíciót is bevonva.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

 

Az Együtt-PM szövetség január 6-án, kedden jelentette be az ATV reggeli műsorában, hogy készek újratárgyalni a korábbi megállapodást, és akár szövetségre lépni a Demokratikus Koalícióval is.

Ezt mondta a szövetség elnöke, Bajnai Gordon, legalábbis a beszélgetés elején, a végére azonban a konkrétumokkal kapcsolatban nem árult el részleteket a volt miniszterelnök. Az majd a következő egy, másfél hétben kiderül.

Mit mondtak augusztusban?

Az MSZP nyár végén még hangsúlyozta, hogy fontos a közös jelöltállítás és a közös lista, mert széles összefogás kell a Fidesz leváltásához. Ugyanezt hangoztatta az Együtt-PM elnöke, Bajnai Gordon is, és éppen emiatt közös miniszterelnök-jelöltet kell állítani. Az összefogással a kampány így sem lesz egyszerű, hát még, hogy végül két miniszterelnök-jelöltet állítottak.

A megállapodás lényege végül mindezek ellenére, hogy nem indítanak egymás ellen egyéni jelölteket, nem lesz közös lista és közös miniszterelnök-jelölt sem. Az egész összefogás célja pedig, hogy közös erővel leváltsák Orbán Viktor miniszterelnököt és a Fideszt.

Égető lett a változás

Az Együtt-PM elnöke, Bajnai Gordon az ellenzéki pártokkal együtt felébredhetett téli álmából, ugyanis realizálta, hogy Áder János államfő akár már a héten kiírhatja a tavaszi parlamenti választások pontos időpontját. Ez pedig azt jelentené, hogy hivatalosan is elkezdődne a kampány. Így Bajnai hétfő reggel bejelentette, hogy a héten újra tárgyalna az MSZP-vel, és ugyan részleteket nem árult el, de utalt rá, hogy esetleg a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalícióval vagy kisebb pártokkal is hajlandó lenne együttműködni.

Az MSZP elnöke, Mesterházy Attila szintén hétfő reggel a Kossuth Rádióban mondta el, hogy készek a nyár végén kötött megállapodás újratárgyalására. A két párt elnöke előreláthatóan a hét második felében fog leülni egyeztetni. A szocialista párt elnöke elmondta, három lehetőséget lát arra, hogy az egyéni körzetekben egy jelölt álljon a Fidesszel szemben. Ha az egyes körzetekben kölcsönösen visszalépnek egymás javára, ha a két párt külön-külön bővíti a szövetségi körét, vagy pedig a közös lista állítása.

Korábban Gyurcsány Ferenc és pártja nyitott lett volna az együttműködésre, amennyiben közös listát állítanak, ami nem történt meg, emiatt a volt miniszterelnök visszalépett.

Felébredt az ellenzék?

Ám az ellenzék legnagyobb összefogása most elhatározásra jutott, és rájöttek arra, amit előtte valószínűleg mindenki tudott rajtuk kívül, miszerint szövetségre kell lépni az elmúlt fél év során egyre jobban megerősödő Demokratikus Koalícióval is. A Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc közleményben és a Facebook-oldalán is üdvözölte a két ellenzéki párt kezdeményezését a demokratikus összefogás megvalósítására. Az Orbán-rendszer leváltására a DK is a közös jelölt állításában és a közös listában látja a lehetőséget, így bármelyik pillanatban készen áll tárgyalni.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Korábban az ellenzéki szavazók biztosak voltak abban, hogy Gyurcsány Ferenc is az összefogás részét képezi majd, de ez nem történt meg. Éppen azért, mert Gyurcsány pártja egyre erősödik, a Bajnai- és Mesterházy-féle megállapodás pedig csalódást váltott ki a szavazókból, egyre inkább Gyurcsány felé fordultak Bajnai helyett. Így most talán a hét végére kiderül majd, mennyire képes az ellenzék az összefogásra, ami eddig nem nagyon ment, és ez az újabb lépés is inkább azt mutatja, hogy borzasztóan kétségbe vannak esve.

Kép forrása: MTI/Varga György

Ezt is szeretjük