Oszama, egyetembezárás, több százezres fizetések és 110 milliós kampány
Ez történt a héten
Összefoglaló a hét legfontosabb eseményeiről.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Megint nem telt el eseménytelenül a hét, épp ellenkezőleg. Az amerikaiak megölték Oszama bin Ladent, az osztrákok és németek megnyitották munkaerőpiacukat, ismeretlenek kiszivárogtatták Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár terveit a magyar egyetemek bezárásáról, és az is kiderült, hogy a kormány kampányt indít a hagyományos női-férfi szerepek felszámolása ellen. Összefoglaló.

Erősen kezdődött a hét, hétfő reggel mindenki arra ébredt, hogy tízéves hajsza után megölték a világ első számú terroristáját, Oszama bin Ladent. A 9/11-es terrortámadás ötletgazdájával az amerikaiak egy fejlövéssel végeztek, a gyilkosságról készült képeket az USA azóta sem hozta nyilvánosságra.

Ettől függetlenül Amerika napokig ünnepelt, egy hosszú és kételyekkel teli időszak zárult le ezzel. A folytatás kérdéses, hiszen Oszama bin Laden megölésével az al-Kaida nem halt meg, és nem tudni, milyen visszavágást terveznek.

Megnyílt az osztrák és a német munkaerőpiac

Míg az amerikaiak pezsgőztek a fejbelövés apropóján, addig megnyílt a magyar munkavállalók előtt az osztrák és a német munkaerőpiac.

Az osztrák cégek alapvetően szakképzett munkaerőt várnának a hiányszakmákban, a munkakörök másik jól definiálható csoportja a minimálbéres vagy az akörüli fizetést nyújtó állások, ezeket a helyi munkavállalók már kevésbé szívesen vállalják el.

Ausztriában az átlagbér 2500 euró körül mozog, a minimálbér pedig szakmánként változik, de azért az általánosságban elmondható, hogy 1000 euró alatt senki nem keres az országban.

Az építőiparban vagy a nagyon munkaerő-igényes egészségügyben magasabb a bérezés. A fizetésekről és az üres pozíciókról bővebben itt olvashatsz.

Mi lesz a Corvinussal?

A hét második felében kiszivárogtak az oktatási államtitkárság reformtervei, melyek szerint az állam a jövőben csak 12 egyetem fenntartását finanszírozná.

A listán a Corvinus nem szerepelt, az egyeztetésekre az egyetem rektorát nem hívták meg. Hoffmann Rózsa államtitkár ettől függetlenül állítja, nem szűnik meg az egyik legnevesebb magyar egyetem.

A kormány emellett úgy döntött, kirángatja a nőket a fakanál mögül, és a férfiakat arra próbálja meg rábírni, hogy egy kicsit segédkezzenek feleségüknek, ezzel is segítve a család érvényesülését.

Ezt egy 110 milliós kampánnyal próbálják elérni, melynek 80%-át uniós forrásból fedezik, és amely reklámfilmekkel, újsághirdetésekkel, plakátokkal szeretné átalakítani a férfi- és női szerepekről való gondolkodást.

Ezt is szeretjük