Összeomolhat az egészségügy? Elvennék az orvosok fizetését
Nyugdíj mellett nem dolgozhatnának, és fordítva, 7500 orvos eshet ki a rendszerből.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Szócska Miklós egészségügyi államtitkár szerint a következő hónapok kérdése, hogy a kettős juttatás tilalmának életbe lépésével milyen részletszabályok szerint rendezik a nyugdíjas korú egészségügyi dolgozók bérezését.

A parlament hétfőn döntött arról, hogy az állami szférában dolgozók - a közalkalmazotti, a közszolgálati jogviszonyban állók, továbbá a bírák, az ügyészek és a fegyveres szervezetek tagjai - a jövő év közepétől nem kaphatnak nyugdíjat és fizetést is egyidejűleg.

Egyedi engedéllyel lehet majd dolgozni

Orbán Viktor kormányfő az Idősügyi Tanács keddi ülésén a testület egyik tagjának, a fideszes Iván Lászlónak a kérdésére válaszolva azt mondta: egyedi engedéllyel a nyugdíjkorhatár elérése után is maradhatnak a közszférában azok a munkavállalók, akiknek a szakmájában, mint például az orvosoknál, utánpótlásgondok vannak. A kettős juttatást, vagyis a nyugdíj és a munkabér egyidejű folyósítását nekik is megtiltják, de a fizetésüket olyan szintre emelik, hogy ne keressenek kevesebbet, mint amikor két forrásból volt jövedelmük - ismertette a miniszterelnök.

Ezt követően Szócska Miklós a kormány honlapján kedden közzétett videoüzenetében azt mondta, hogy olyan ágazatokban, ahol utánpótlásgondok vannak, értelemszerűen a nyugdíjkorhatár után is dolgozhatnak a kollégák.

Mint mondta: egy transzparenciát növelő beavatkozás hoz majd változást, amelynek lényege, hogy lehetőség szerint mindenki egy forrásból kapja jövedelmét. Olyan esetekben, ahol kettős folyósítás van, nyugdíj és munkabér, ott úgy rendezik a fizetéseket, hogy egy forrásból érkezzen a kollégák a bére - fogalmazott.

7500 orvost érint az intézkedés

Az orvosok korábban közölték, 29 ezer gyógyító orvos van Magyarországon, közülük 7500-at érint az intézkedés. Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke az [origo]-nak elmondta, a járóbeteg- és a kórházi ellátásban óriási gondot jelent majd az új törvény. Az orvosok ezen a területen közalkalmazotti bért és 90-120 ezer forint közötti nyomorúságos nyugdíjat kapnak. Az orvosok szerint egyébként Hajdú-Bihar megyében, Szabolcsban vagy Borsodban válhat a legkritikusabbá a helyzet az intézkedés nyomán.

Ezt is szeretjük