Mi lesz így a betegekkel? 100 ezer forint helyett pár tízezret ajánl Szócska az orvosoknak

Az orvosok nettó 100 ezer forintot akarnak, az ajánlat nem ennyiről szól.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Hiába ragaszkodott korábban a Magyar Rezidens Szövetség a nettó 100 ezer forintos béremeléshez, Szócska Miklós államtitkár csak néhány tízezer forintos növelést ajánlott az orvosoknak. A bérrendezésből a háziorvosok, a házi gyermekorvosok és az alapellátásban dolgozó fogorvosok biztosan kimaradnak - írja a Népszabadság értesüléseire hivatkozva az Origo.

Hogy ez elég lesz-e, arról az érdekvédők a következő napokban döntenek. Bélteczki János, a MOSZ elnöke a Népszabadságnak azt mondta, hogy nemcsak saját testületeikkel, de a szaktárca képviselőivel is részletes egyeztetések kezdődnek az összeg elosztásáról, a béremelés ütemezéséről.

Az orvosszakszervezet vezetője úgy vélekedett, hogy első lépésként elfogadható az államtitkár által ajánlott 30 milliárdos forrás, ha 2014 januárjáig a béremelés mértéke eléri a nettó 100 ezer forintot. Mint mondta, ahhoz is ragaszkodnak, hogy jogszabályban kapjanak garanciát arra, hogy az alapellátók sem maradnak ki végleg a béremelésből.

Amint arról lapunk is beszámolt, több ezer orvos helyezte letétbe felmondását arra az esetre, ha a kormány nem csinál valamit bérezésükkel. Egy kezdő orvos nettó 80 ezer forintot keres, a doktorok azt szeretnék, ha a fizetés a kezdőknél 200 ezer forintra emelkedne, a szakorvosoknál pedig havi 300 ezer forintra.

A kormány a helyzet rendezésére különböző típusú ösztöndíjprogramokat hirdetett meg.

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke lapunknak korábban elmondta, az ösztöndíjas támogatás nem elutasítandó, és el is fogadják, ám hangsúlyozta azt is, hogy ez a program nem old meg semmit, és ettől nem fog senki itthon maradni. Az elnök hozzátette: a képzések támogatását és az orvosok bérrendezését külön kellene kezelni.

- Nem húzza ki a bajból az érintetteket az, hogy ösztöndíjjal segítik a sokadik szakvizsgájuk megszerzését. Ehelyett a béreket kéne emelni - egységesen, mindenkiét - szögezte le.

A kamara a rezidenseknek nettó 200 ezer forintos, a szakorvosoknak pedig nettó 300 ezres fizetést akar kiharcolni. Németországban egy orvos ennek többszörösét keresheti.

Ezt is szeretjük