Mindenki menjen a Kossuth térre! - Újabb pálfordulás a Fidesztől
2006-ban még menőnek tartotta az utcai politizálást a Fidesz, ami ma már szerintük rossz. Mi változott?

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője hétvégén egy közleményben kijelentette: azzal, hogy Gyurcsány Ferenc utcai politizálásra szólítja fel az ellenzéket, csak a médiafigyelmet keresi, az ellenzéki pártok pedig ahelyett, hogy csatlakoznának a kezdeményezéshez, inkább vegyenek részt a parlament munkájában, amire a választóik is felhatalmazták őket.

Orbán Viktor
Gyurcsány Ferenc

A parlamenti munka és a tüntetés nincs ellentmondásban, mondta 2006-ban Orbán Viktor

Selmeczi Gabriella arra nem tért ki, miért változott az álláspont, márpedig ez fontos kérdés, hiszen 2006-ban még egészen másról beszélt Orbán Viktor.

- A parlamenti munka és a szabad véleménynyilvánítás, akár egy Kossuth téri tüntetéssorozat formájában, egyáltalán nincs ellentmondásban. Az állampolgároknak joguk van véleményt nyilvánítani, hiszen becsapták őket - mondta a hvg.hu-nak adott interjújában 2006-ban a miniszterelnök, miután arra kérte híveit, hogy minden nap délután öt és hat között vonuljanak a Kossuth térre utcai politizálás céljából.

Orbán nyolc év alatt 20-szor szólalt fel a parlamentben

De nemcsak a demonstrációk, a parlamenti munka szemszögéből is érdekesek a Fidesz mostani mondatai. Gyurcsány Ferenc őszödi beszédének nyilvánosságra kerülése után ugyanis épp a Fidesz döntött úgy, hogy kivonul az ülésteremből, ha Gyurcsány-beszédre kerül sor.

Külön pikáns, hogy a parlamenti munkát maga a miniszterelnök sem vette komolyan sem ebben az időszakban, sem az azt megelőző négy évben, erre utal legalábbis, hogy Orbán Viktor összesen 20-szor szólalt fel a parlamentben 2002-2010 között.

2002-ben kezdődött

A magyarországi utcai politizálás kibontakozása az Orbán-kormány leköszöntével vette kezdetét, mégpedig a 2002-es országgyűlési választások két fordulója közötti, Kossuth téri Fidesz-nagygyűléssel. Ezután jött a szavazatok újraszámlálását követelő Erzsébet hídi forgalomzavarás, majd pedig 2006 az emlékezetes és botrányos Kossuth téri eseményekkel - derül ki a Méltányosság Politikaelemző Központ írásából.

Utána a baloldal is aktivizálódott, elég csak a Magyar Demokratikus Charta tüntetéseire gondolni. A szervezet Gyurcsány Ferenc kezdeményezésére jött létre 2008-ban. A szervezett több tüntetést is tető alá hozott, legutóbb 2011 áprilisában demonstráltak, akkor az "Orbán-alkotmány" volt a fő gond. A demonstráción az egyik főszónok Gyurcsány Ferenc volt.

Ezt is szeretjük