Orbán tönkretenné gyerekkori jó barátját?
Az RTL után újabb nagyvállalatnak megy neki a kormány
Belső harc dúlhat a Fideszben.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Újabb nagyhatalomnak megy neki Orbán Viktor. Most régi barátja, Simicska Lajos cégbirodalmát veszélyezteti a kormány. Egy új tervezet szerint a Közgépnek legalább 15 milliárd forintot kellene fizetnie hét évre visszamenőleg. A belharcokat Kövér László is elismerte.

Az új különadót eddig nem jelentette be a kormány, ám kiszivárgott dokumentumok mindent elárulnak. Az RTL Klub után újabb médiumokat tesz Orbán az ellenségévé?

Háború a Fideszben?

Saját háza táján talált ellenséget Orbán Viktor. Mára elég egyértelművé vált, hogy a Fideszen belüli körök ádáz küzdelmet folytatnak egymással. Bár szinte lehetetlen belelátni a kormánypárt belső ügyeibe, egyes jelekből fel lehet mérni az erőviszonyok alakulását.

Orbán ezek szerint most régi bizalmasával, gyerekkori ismerősével, a Fidesz legrégibb háttéremberével, Simicska Lajossal került összetűzésbe. Ez azért érdekes, mert Simicska és számos cége a 2010-es kormányváltás óta felfoghatatlanul sok pénzt nyert el az államtól.

Milliárdokat vennének el a Közgéptől

Mi történt most? A 444.hu tegnap egy fontos törvénytervezetet szerzett meg. Eszerint a kormány azt tervezi, hogy minden autópálya-építő cégnek a 2007. január 1. és 2014. december 31. között elnyert legalább 100 millió forint értékű közbeszerzések után a nettó árbevételből 15%-os különadót kell fizetnie visszamenőlegesen.

Ez azt jelenti, hogy Simicska legjelentősebb cégbirodalma, a Közgép Zrt. nyereségéhez képest is elképesztően sok pénzt fizet majd be az államkasszába. Egy erre szakosodott oldalon könnyen kiszámolható, hogy a Közgép útépítésekre 100 milliárd forintnál is több pénzt nyert el az elmúlt években, így legalább 15 milliárd forintot kellene befizetni az államkasszába a törvény szerint.

Százmilliárdokat nyert a Közgép az elmúlt években. Az állam szinte csak a stadionokat nem ezen a cégen keresztül építtette. Nézegess fotókat a méregdrága Fradi-stadionról!

Hogy jön ide a reklámadó?

A törvény indoklásában az szerepel, hogy az útépítési piacon évek óta ugyanaz a pár cég érvényesül, amelyek óriási extraprofitra tettek szert, ami nem tisztességes, ezért indokolt a különadó kivetése. De honnan ennyire ismerős ez az indoklás?

A kormány a reklámadót pontosan ezekkel az érvekkel támasztotta alá. Szerintük a médiumok túl nagy profitot termelnek, ezért a jelenleginél is többet kell adózniuk. Bár a reklámadó kapcsán mindenki az RTL Klub veszteségéről beszélt - ez a csatorna fizeti be a legtöbb plusz adót a törvény miatt -, a döntés ellen a Magyar Hírlap és a Hír TV is tiltakozott. Az utóbb említett lap és televízió nem más érdekeltsége, mint Simicska Lajosé. Így tehát Simicska ezzel a két szokatlan intézkedéssel - olyan még nem volt Magyarországon, hogy hét évre visszamenőleg fizettessenek meg adót - akár 20 milliárd forintot is bukhat.

Apró, gyanús jelek

A belharcokat Kövér László is elismerte. A Magyar Hírlapban megjelent interjújában azt mondta, "a Fidesz annyira erős, az ellenzék pedig annyira gyenge, hogy a kormánypártnak nincs ellenfele, ezért az erős emberei egymással háborúznak”. Bár a házelnök azt nem árulta el, pontosan kik közt folyik a harc.

A kormány megpróbálja egy várható uniós büntetéssel indokolni a különadó tervezetét. Bár a kormány részéről Lázár János a TV2 csütörtök esti híradójában tagadta a különadó tervét, elképzelhető, hogy csak a megfogalmazás nem tetszett neki. A Kormányzati Információs Központ ugyanis azt közölte, hogy ha az unió büntetést róna ki, az következményekkel járhat az útépítő cégekre. Esetleg nem adót, hanem járulékot szednek be tőlük, ami a lényegen aligha változtat. 

Az Európai Unió egy hibás magyarországi szabályozás miatt róhat ki 100 milliárd forintos bírságot. A kormány annak idején csak olyan cégeket engedett pályázni útépsítésre, akiknek a beruházástól 50 km-re volt üzeme. Ezt az unió szebályellenesnek ítélte.

Az új kormányban már nem kapott helyet az eddigi fejlesztési miniszter, Németh Lászlóné. A komoly pénzek fölött diszponáló hivatalt Seszták Miklós kapta meg. Némethnét többen egyértelműen Simicska Lajos és egy másik Fidesz-közeli nagyvállalkozó, Nyerges Zsolt emberének tartják, míg Seszták inkább a miniszterelnök kegyeltjének számít.

Gyerekkori barátságnak lehet vége

Simicska Lajost és Orbán Viktort több évtizedes barátság köti össze. Már gimnáziumba is együtt jártak, később pedig a Fideszben is közös volt a pályájuk.

Simicska Orbánnal ellentétben azonban végig a háttérben volt, olyannyira, hogy még fotók is csak korlátozott számban készültek róla. Az utóbbi években a Közgép révén került a figyelem középpontjába, mivel cége szinte minden közbeszerzést elnyert, amiért elindult.

Az évtizedes barátság most nem segít Simicskán, így az ország egyik legnagyobb cégcsoportja könnyen elveszítheti pozícióját. A cégbirodalom 2010 és 2014 között több százmilliárd forintnyi állami megrendelést kapott.

Fotó: a Közgép egyik telephelye előtt tüntetett az LMP 2012-ben - MTI/Beliczay László; Orbán Viktor mobilon megjelenő képe - Facebook.com/orbanviktor.

Ezt is szeretjük