Tovább álmodhat Orbán: külföldön is téma volt a kormányfő nagy hete
Orbán diplomáciailag is sűrű hetét a világsajtó is végigkövette. Ezeket írták róla.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor nagy hete volt a mostani diplomáciai szempontból, ugyanis két fontos látogatáson is túl van. Putyin őt látogatta meg, lengyel kollégájához pedig a magyar kormányfő utazott el, miután múlt pénteken Kijevben tárgyalt.

Orbán Varsóban

Emiatt aztán a külföldi sajtó hasábjait is gyakran járta meg Orbán, így azt is megtudhattuk, hogy hívják a háta mögött, és miről álmodik a magyar kormányfő.

Amerikai hírügynökség a varsói vizitről

Az Associated Press hírügynökség összefoglalóját több jelentős lap is átvette, így az angolszász országok olvasói is szembesülhettek azzal, hogyan fogadták Orbán Viktort csütörtökön Varsóban. Az AP megjegyezte, hogy Orbán azért ment a lengyel fővárosba, hogy enyhítse azt a nézetet, hogy túl közel került Putyin Oroszországához. Az ügynökség emlékeztet, hogy Lengyelország az egyik legkomolyabb ellenlábasa Moszkvának az EU-n belül.

Az AP megjegyzi, hogy Ewa Kopacz lengyel miniszterelnök nehéz és őszinte tárgyalásnak nevezte, ami kettejük közt zajlott. Kopacz az oroszok ukrajnai politikáját ahhoz hasonlította, amikor a Szovjetunió katonákat küldött a két országba az elnyomás évtizedeiben. Az AP beszámolója szerint Orbán nem kommentálta Magyarország viszonyát Moszkvához.

Tovább álmodhat Orbán Viktor

Putyin keddi látogatásától nemcsak a lengyel kormányt döbbent meg, de a nemzetközi sajtóban is kemény szavakkal illeték Orbánt. A Deutsche Welle cikkírója, Robert Schwarz szerint nem igazán hatott Merkel két héttel ezelőtti látogatása Orbánra, aki bebizonyította, hogy nem sokat törődik a liberális európai értékekkel.

Schwarz azt is szóvá teszi, hogy Putyin Budapestről üzent Kijevnek, adják fel Kelet-Ukrajnát, mert ezt a harcot elveszítették. Szerinte az, hogy Orbán a saját útját járja az orosz kapcsolatokat illetően, gyengíti az uniót, és ez Putyin kezére játszik. A kétezer fős tüntetés kapcsán azt írja, hogy amíg ilyen gyenge ellenzéke van a magyar kormánynak, addig könnyen "álmodhatja Orbán az illiberális demokráciát".

Kettős játék, némaság és Gyurcsány szavai

Orbán kettős játékáról írt a Financial Times is a keddig látogatás után. A Frankfurter Allgemeine Zeitung Orbán "némaságát" rója fel.

A lengyel gazdasági kamara rendezvényén, Varsóban

A cikk szerzője szerint Orbánnak ugyanis fel kellett volna szólalnia akkor, amikor Putyin megadásra szólította fel az ukrán hadsereget. Stephan Löwenstein írásában azt állítja, hiába ment Orbán Kijevbe és Varsóba is, ezeket  "túlharsogta" az orosz elnök látogatása.

A brit Telegraph tudósítóin keresztül meséli el Orbán hetét a diplomáciában, egyikük szerint pedig " kis Putyinként" kezdenek hivatkozni a magyar kormányfőre, bár arra nem tér ki, hogy kik. A cikk érdekessége, hogy Gyurcsány Ferenc szavait idézik, aki szerint kudarc volt Putyin látogatása.

Fotók: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Ezt is szeretjük