Kínos: Orbán hiába kopogtat, ide nem engedik be
Miért nem látják szívesen a magyar miniszterelnököt a Fehér Házban? Putyin keze is benne lehet?

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Népszabadság információ szerint Orbán Viktor az Egyesült Államokba látogat ősszel, ám Barack Obamával nem fog találkozni. Sőt, állítólag Washingtont útba sem ejti a magyar kormányfő.

Miért taszítja Orbánt ennyire a Fehér Ház, és mikor járt ott utoljára? Mi lehet Obama gondja a magyar kormányfővel?

Orbán most sem kap belépőt a Fehér Házba

A cikk szerzője amerikai forrásokra hivatkozva azt írja, hogy bár Orbán ellátogat New Yorkba és Los Angelesbe is - az utazás célját nem említi a cikk, bár mindkét városban jelentős magyar kolónia él -, Washingtont még útba sem ejti.

Ez azért érdekes, mert Orbán második ciklusa, tehát 2010 és 2014 tavasza között kormányfőként egyszer sem járt a Fehér Házban. Úgy tűnik, hogy ez ebben a ciklusban sem változik, legalábbis egyelőre.

A kormány részéről megkeresésünkre Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár közleményét küldték el, mely szerint "semmilyen döntés nem született egyesült államokbeli kormányfői látogatásról, így értelemszerűen annak bármilyen programeleméről sem".

Az Egyesült Államok alapvető szövetségese hazánknak. Éppen ezért teljesen természetes lenne, hogy az azonos katonai szövetségbe - NATO - tartozó országok vezetői ellátogatnak egymáshoz, és négyszemközt egyeztetnek.

Ennek ellenére Obama eddig csak olyan találkozók alkalmával érintkezett Orbánnal, amiken ezt nem is tudta volna elkerülni. Ilyen volt a 2012-es chicagói NATO-csúcs, ahol váltottak néhány kedélyes szót kézfogás közben. Orbán utoljára 2001 tavaszán járt a Fehér Házban, akkor még Goerge W. Bush, a frissen megválasztott amerikai elnök fogadta az első ciklusát töltő magyar miniszterelnököt.

A Maracana stadionba is ellátogatott a miniszterelnök. Nézd meg, hogyan izgulta végig a döntőt!

A demokráciát féltik Washingtonban

Orbán 2008-ban járt legutóbb hivatalos úton az Egyesült Államokban. Akkor még az ellenzék vezetőjeként részt vett a Republikánus Párt kongresszusán, de a Fehér Házig akkor sem jutott el. 2010-ben Martonyi János akkori külügyminiszter azt mondta, a kormány felállása után ősszel látogathat Washingtonba Orbán. Ez azonban elmaradt, és azóta sem került rá sor.

Hogy mi lehet az oka annak, hogy eddig még nem jött össze az Obama-Orbán találkozó, csak sejthetjük. 2011-ben Budapesten járt Obama akkori külügyminisztere, Hillary Clinton. Clinton akkor bírálta a magyar sajtótörvényt, majd levélben kérte a magyar kormányt, hogy állítsa vissza a fékek és egyensúlyok rendszerét, és biztosítsa az egyéni szabadságjogok érvényesülését.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az azóta már leköszönt Budapesten állomásozó amerikai nagykövet egy hivatalos jegyzékben kérte az Orbán-kormányt arra, hogy tartsa tiszteletben a demokratikus értékeket. Tehát Washington többször is kifejezte aggályait a magyarországi demokrácia állapotával kapcsolatban.
Most, hogy Moszkva és Washington között évtizedek óta nem tapasztalt mélypontra került a kapcsolat, az is szúrhatja az amerikai kormány szemét, hogy Orbán feltűnően jó viszonyt ápol Putyinnal.

Az előző kormányfők közül Bajnai Gordon munkavacsorán, Gyurcsány Ferenc négyszemközti találkozón rázhatott kezet az amerikai elnökkel. Bajnai négyszemközti egyeztetés keretében csak Joe Biden alelnök irodájáig jutott.
Az utóbbi években az egyetlen magyar, aki közel került az amerikai elnökhöz, Árvai Péter, a Prezi nevű magyar cég elnöke volt.

Fotók: facebook.com/orbanviktor

Ezt is szeretjük