Orbán rossz lóra tett: rejtély, miért haragszik a miniszterelnök

Orbán nyíltan ellenezte Juncker megválasztását, aminek az ország ihatja meg a levét.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Jean-Claude Junkcert választották az Európai Bizottság - EB - élére. Hiába ellenezte nyíltan a luxemburgi politikus jelölését a magyar és a brit miniszterelnök, álláspontjukkal kisebbségben maradtak. Az egyik legfontosabb és legbefolyásosabb uniós posztot egy olyan ember tölti be öt éven át, akit Orbán Viktor nyíltan kritizált, és ellenezte a kinevezését.

Jean-Claude Juncker

Ez tovább mélyítheti a vitákat Budapest és Brüsszel között és akár uniós támogatások is veszélybe kerülhetnek.

Orbánnak nem sikerült Juncker útját állnia

A június végi brüsszeli csúcstalálkozón az uniós országok miniszterelnökei 26:2 arányban szavazták meg Jean-Claude Juncker jelölését az Európai Bizottság elnöki székébe. Juncker személyével az Európai Parlamentnek sem volt sok kifogása, így kedden jóváhagyta a testület a kinevezést. Az Európai Néppárt fideszes tagjai nemmel szavaztak a kinevezésre.

Juncker személyét Orbán régóta támadta. Még júniusban, amikor már szinte biztos volt a jelölt személye, Orbán egy német lapnak arról beszélt, megígérte a szavazóinak, hogy Juncker útját állja. Bár ilyen ígéret a sajtóban nem hangzott el, és mivel programja sem volt az EP-választásokra a kormánypártnak, így ott sem írhatták ezt le. Arról konkrétan sohasem beszélt, hogy mi a problémája a konzervatív politikussal.

Konzervatív, néppárti, de akkor mi a baja Orbánnak Junckerrel?

Mi lehet a gondja Orbánnak Junckerrel? Junckert a Fideszt is a soraiban tudó Európai Néppárt jelölte a posztra, és mivel ez a párt küldhette a legtöbb képviselőt az új Európai Parlamentbe, ő lett a befutó.

Eddig azonban nem a parlament nevezte meg az EB elnökét, hanem a miniszterelnökökből álló Európai Tanács. Így tehát a parlament ügyesen kiharcolta, hogy övé legyen a döntő szó. Orbánnak feltehetőleg nem tetszik, hogy a nemzetközi parlament - amely többször is megrótta őt és kormányát az utóbbi években - ekkora jogkört kapjon a nemzeti kormányokkal szemben.

Az EU nélkül nem lennének fejlesztések Magyarországon. Persze az sem mindegy, hogyan élünk a lehetőséggel. Képeken néhány pénzszórás az utóbbi évekből.

Budapest rosszul jöhet ki a borús viszonyból

Így azonban csak remélhetjük, hogy normális lesz a viszony a magyar kormány és a közösségi döntéseket meghozó EB közt. Hogy miért fontos ez? Elég csak arra gondolni, hogy az EB rendelkezik az uniós támogatásokkal. Magyarországon a 2004-es EU-csatlakozás óta semmi sem épült úgy állami vagy önkormányzati hatáskörben, hogy arra ne az EU adta volna a pénzt.

A 60 éves Jean-Claude Juncker Európa talán legtapasztaltabb politikusa. A munkáscsaládból származó luxemburgi politikus 19 éven át volt miniszterelnöke hazájának. Az Európai Uniónak mindig is feltétlen híve volt, ami főleg abból fakadt, hogy országa méreténél fogva gazdaságilag a minél mélyebb integrációban volt érdekelt. Keresztényszociális, konzervatív politikus, akit Orbánnal az Európai Néppárt köt össze.

Ha tehát az EB komoly aggályokat lát a magyar kormány eljárásait illetően, akár be is fagyaszthatja a pénzek áramlását. Májusban ezt már egyszer megtették, amikor informálisan felfüggesztették a számlák kifizetését, mert nem kaptak megfelelő magyarázatot arra, miért maga Lázár János dönt ezután az uniós támogatások sorsáról.

Ezen pénzek nélkül azonban Magyarországon nincs vasút-, közút- vagy kerékpárút-fejlesztés, de oktatásra és egészségügyre is kevesebb jutna, és a települések főterei sem újulnának tovább.

Persze senki sem állítja, hogy mindez személyes kapcsolatokon múlna, de Magyarország az utóbbi években többször összetűzésbe került Brüsszellel, egy személyes ellentéttel pedig ez a viszony tovább romolhat. Egy Budapest által hevesen támadott bizottsági elnök akár szigorúbban is az ország körmére nézhet.

Az Európai Bizottság leegyszerűsítve az unió kormánya. Minden ország egy "minisztert", azaz biztost delegál, akiket egy "miniszterelnök", azaz a bizottság elnöke koordinál. A testület fontos ügyekről dönt, például ők osztják szét az országok közt a hazánknak is életbevágó kohéziós alapokat, amik nélkül semmiféle komoly fejlesztésre nem kerülhetne sor.

Fotó: Facebook.com/European Parliament

Ezt is szeretjük