Orbán a legfontosabb témákban szólalt meg

Mit mondott a miniszterelnök?

Orbán Vikor a Facebookon válaszolt öt témakörben.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Orbán Viktor miniszterelnök korábban egy videóüzenetben arra kérte a választókat, hogy tegyenek fel neki kérdéseket, melyeket megválaszol majd évértékelő beszédében. Orbán a beszédben nem, vagy csak érintőlegesen adott válaszokat, a Facebookon viszont elmondta, mit gondol a felvetett témákról, illetve, hogy hogy haladnak az ügyek.

A miniszterelnök szerint a kérdések döntő többsége öt fő témát érintett, melyek a következők voltak: munkahely és megélhetés, otthonteremtés, közbiztonság, nyugdíj, elszámoltatás. A miniszterelnök témánként válaszolt a kérdésekre.

Munkahely és megélhetés

Az államadósság csökkentése, Új Széchenyi Terv, új közmunkaprogram

Orbán Viktor úgy véli, a munkahelyteremtés legfőbb akadálya hazánk "irtózatos" államadóssága, csak idén több mint 2000 milliárd forintot kell a hitelek törlesztésére költenünk - ez minden egyes magyar állampolgárnak, a legkisebbtől a legidősebbig fejenként kétmillió forintot jelent -, amiből új munkahelyeket hozhatna létre a kormány. 

Orbán e logika mentén, a munkahelyteremtés érdekében azt ígéri, minden eszközzel csökkentik az államadósságot. Így több esély lesz majd új állásokat teremteni, vagy legalábbis segíteni a folyamat kialakulását.

Orbán szerint új munkahelyeket elsősorban a hazai kis- és középvállalkozások teremtenek. Hogy támogassák ebben őket, elindították az Új Széchenyi Tervet. Emellett a hazai vállalkozásokat erősíti az adócsökkentés, az alacsony társasági adó és jövedelemadó bevezetése, számos kisadó eltörlése, az adózás egészének egyszerűsítse. Az alacsonyabb képzettségűek vagy szakképzetlenek számára pedig az új közmunkaprogramok jelentik majd a munkába állás lehetőségét.

Az új közmunkaprogram egyelőre nem igazán hozta az elvárásokat. Borsodban például fényes nappal törnek be élelmiszerboltokba az emberek, annyira éhesek. Sokan elvesztették közmunkájukat, mert kevesebb pénzt kapnak az önkormányzatok, mint eddig. Sokan pedig kénytelenek feleannyi pénzért dolgozni, ami nagyban veszélyezteti megélhetésüket.

Azokra a felvetésekre, melyek szerint sok munkáltató szóba se áll az álláskeresőkkel, Orbán azt mondja: ahogyan számottevően csökkenni kezd a munkanélküliség, úgy javulnak majd a munkavállalás feltételei is, hiszen az, aki munkát keres, egyre több lehetőség közül választhat majd.

Otthonteremtés

Devizahitelek betiltása, Nemzeti Eszközkezelő

Az otthonteremtéssel kapcsolatban Orbán elmondta, első körben azokon kell segíteni, akik a válság miatt otthonuk elvesztése felé haladnak. Első lépésként betiltották a devizahitelezést, hogy "több ember már ne kerüljön bajba".

Emellett a devizahitelesek megsegítése érdekében felállítják majd a Nemzeti Eszközkezelőt. A terveket már kidolgozták, jelenleg pedig folynak a tárgyalások arról, hogy a magyar költségvetés és a bankrendszer milyen arányban vállaljon felelősséget a kialakult helyzetért.

Orbán szerint elfogadhatatlan lenne egy olyan megoldás, amely a költségvetés kontójára fizeti a bankok által megkötött hitelek árát. Ehelyett a céljuk az, hogy a magyar költségvetés, a bankrendszer és az adósok arányosan osszák meg a devizaárfolyam elszabadulása miatt bedőlő lakáshitelek költségeit.

Közbiztonság

Több rendőr, szigorúbb Btk.

Orbán a közbiztonsággal kapcsolatban főként az eddigi intézkedéseket sorolta.

Eszerint anyagi és szakmai értelemben is megerősítették a rendőrséget, növelik az állomány létszámát. 2011. március 6-án 1960 fő újonnan kinevezett rendőr tiszthelyettes áll munkába.

Emellett bevezették a három csapás törvényt, amelynek köszönhetően a harmadik bűntett után automatikusan életfogytiglani büntetést adnak a bűnözőnek. Elkezdték még büntetni a kisebb lopásokat is, melynek eredményeként Orbánék szerint 40%-kal csökkent a bolti tolvajlások száma. Erről az áruházi tulajdonosok számoltak be a kormánynak.

A vidéki helyzetre kitérve Orbán azt mondja, ma már sokkal több rendőr szolgál az ország északkeleti részében. Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben a rendőrség kiemelt feladatként kezeli azokat a bűncselekményeket, amelyek áldozatai idős emberek. A rendőrök járőrözés közben minden nap eljuthatnak a megye valamennyi településére.

A Jobbik a Btk. módosítását kezdeményezte annak érdekében, hogy a pedofilokat plusz büntetésként biológiai kasztrálásnak is vessék alá. A kormány várhatóan nem változtat a szabályozáson, szerintük a három csapás törvény is elegendő. A pedofiloknál viszont a probléma az a Jobbik szerint, hogy épp ők azok, akiket nem rettent vissza a büntetés, és "ösztöneiktől hajtva" többször is elkövetik a szörnyű tettet.

A miniszterelnök elismeri, hogy jogos az igény a további szigorításra, ezért kezdte el a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy új Büntető törvénykönyv előkészítését, és napirenden van a büntethetőségi korhatár leszállításának lehetősége is.

Nyugdíj

Semmi konkrétum

A nyugdíjrendszer alakulásáról Orbán semmi konkrétumot nem mondott olvasóinak. Szavaiból arra lehet következtetni, hogy céljuk minden munkaképes ember munkába állítása, kortól függetlenül.

Hogy a nyugdíjkorhatárt emelik-e, az szintén nem derül ki. Ugyanakkor abból, amit Orbán mond, miszerint "az egészségügy elképesztő tempóban fejlődik, ami éppen azt eredményezi, hogy életkorunk előrehaladtával kevésbé veszítünk testi és szellemi erőnkből", akár arra is következtethetünk, hogy ez sem kizárt.

- Biztosan meg kell találnunk a módját, hogy stramm, munkaképes, fiatalos emberek ne érezzék úgy, hogy nincs rájuk szükség, és mielőbb nyugdíjba kell menniük - teszi hozzá Orbán.

Elszámoltatás

Időt kér a miniszterelnök

Az utolsó témakör, amelyben Orbán kifejtette véleményét, az elszámoltatás.

Orbán azt mondja, az csak szigorúan törvényes, jogállami keretek között valósítható meg. Emiatt az elszámoltatás fölgyorsításának érdekében a Parlament megerősítette az ügyészséget, amely így új, korrupcióellenes munkacsoportot hoz létre.

Orbán két példát mond az elszámoltatás haladására, eszerint "a napokban újabb ügy került felszínre: egy moszkvai ingatlaneladás; s folyamatban van a sukorói panama fölgöngyölítése is".

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Orbán ugyanakkor időt kér az igazságszolgáltatásnak, hogy megnyugtató módon zárhassuk le a múltat.

Vegyél részt te is a Femina leghitelesebb miniszterelnökről szóló szavazásában, és voksolj!

Ezt is szeretjük