Ettől az intézkedéstől vár a kormány 50 milliárd bevételt
Valaki megint károsul
Szeptember 1-től már mindenért számlát kell adni.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az online pénztárgépekre való kötelező jellegű átállás megkezdődött és folyamatosan zajlik, a kereskedőknek viszont több problémával is szembe kell nézniük.

A Nemzetgazdasági Minisztérium arra a kérdésre, hogy miért csak 50 ezer forint támogatást kapnak a boltosok a bevezetéshez, azt válaszolta, hogy miután a rendszer bevezetése éppen a feketekereskedelmet szeretné visszaszorítani, a tisztességesen adózó vállalkozók számára rövid idő alatt megtérülhet ez az összeg.

Kitolták az időpontot

Az online pénztárgépeket eredetileg július 1-től kellett volna minden kereskedőnek bevezetnie a boltjában, de az időpontot végül kitolták szeptember 1-ig. Tehát nyár végéig kell a boltoknak lecserélni a kasszákat az újakra, amelyek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerveivel lesznek összekötve. A csúszást a gyártás és az engedélyezés elhúzódása okozza.

Az online pénztárgépek

Az új gépekbe egy SIM-kártya lesz beépítve, ami az adatkapcsolatot biztosítja mobilinternet segítségével. Így az adott üzletnek nem kell rendelkeznie internetkapcsolattal. Ha a mobilhálózati lefedettség sehogy sem biztosított, akkor egyedi mentességet kap a felhasználó olyan értelemben, hogy az új gépek által elmentett adatokat havonta adathordozóra ki kell írni, majd a NAV-hoz eljuttatni. Az adatszolgáltatás díjáért feltehetően majd külön kell adatforgalmi díjat fizetni a szolgáltatónak.

A gépek ára még képlékeny

A minisztérium azt is kifejtette, hogy az eddig megjelent 150-200 ezer forint még nem hivatalos összeg a gépek árát illetően, hiszen csak most indult be azok gyártása. Ezen kívül az engedélyezési hivatalnál még 12 darab kiskassza forgalmazási engedély iránti kérelme van elbírálás alatt, és ha ez a piacra lép, annak hatása a forgalmazók árképzésén is látszani fog.

Tehát a gépek bevezetése akár egy erőteljesebb haszon elérését is biztosíthatja a vállalkozásoknak, az 50 ezer forintos támogatás pedig a kis- és középvállalkozóknak komoly segítséget nyújt - áll a minisztérium válaszában.

50 milliárdot hozhat az államnak

Korábbi információk szerint az állam az online pénztárgépek bevezetésével nagyjából 45-50 milliárd forint bevételre számít. A kérdésre, hogy ez hogyan jön össze, a minisztérium azt válaszolta, hogy az új szabályok bejelentésével főként a kiskereskedelemben és a vendéglátásban látványosan megugrott a legális forgalom, ami talán annak köszönhető, hogy a kereskedők már előre tartanak a későbbi adóhatósági vizsgálatoktól, így több vásárlás után adnak nyugtát.

Az intézkedéstől eredetileg várt bevételt az érintett szektorok legális forgalmának konzervatív bővülését feltételezve határozták meg. Például Bulgáriában a rendszer bevezetése körüli hónapokban az áfabevétel növekedése elérte a bázis 10-40%-át, de Horvátországban is nagyjából 23-42% forgalomnövekedés volt megfigyelhető a január-márciusi időszakban. A külföldi példák alapján lehet hasonló bevételre számítani.

Az érintetteket a minisztérium, a NAV és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal folyamatosan tájékoztatja, így február óta nagyjából 25 közleményt adtak ki, beleértve az elektronikus és a nyomtatott médiát is, valamint a NAV honlapján külön menüpont foglalkozik az üggyel.

Hogyan működnek a gépek?

Az eddigi adóhatósági ellenőrzések során az tapasztalható, hogy a korábban használt pénztárgépekkel viszonylag könnyebben megvalósíthatóak a különféle visszaélések. Ez pedig olyan rendszer bevezetését tette szükségessé, ami képes a már megismert visszaélési módok kivédésére, és hogy a szükséges adatok az adóhatóság birtokába kerüljenek.

Alapvetően a gép üzemeltetőjét rendszeres adatszolgáltatási kötelezettség terheli, ami úgy valósul meg, hogy a kasszának az adóhatóság szervével online kapcsolatban kell lennie, amin keresztül az adatok lekérdezhetők, tehát az értékesítésen, nyugtákon, egyszerűsített számlaadatokon kívül a pénztárgép ki- és bekapcsolása, gyakorló üzemmódba kapcsolása, a törölt tételek vagy a NAV-val való kommunikáció. Így válhat gyanússá, ha egy gép bekapcsolt állapotban van, és mégsem történik bevételrögzítés.

Továbbá a pénztárgépek tartalmaznak majd egy fekete dobozt is, ami egy zárt adattároló és mobil adatkommunikációs egység. Ez rögzíti és tárolja a pénztárgéppel előállított adóügyi bizonylatok adatait és egyéb adatokat, valamint ellátja a kommunikációt. Ennek tartalmát nem lehet kitörölni vagy módosítani, és meghibásodás esetén is csak cserélni lehet.

Ezt is szeretjük