Ólom volt a vízben Budapesten: emiatt fordulhat elő mérgezés

Óbudán találtak nehézfémet a vízben, a lakók nem voltak veszélyben, de hogy fordulhat ez elő?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Kisebb felbolydulást okozott a lakók körében, amikor múlt héten értesültek arról, hogy Óbuda egy részén a vízművek vizsgálódik, mivel elképzelhető, hogy ólom került az ivóvízbe.

Később kiderült, hogy nem veszélyes a helyzet, de felmerül a kérdés, hogy mi okozhat ilyen problémát egy több ezer embert ellátó vezetékben vagy annak közelében. A Fővárosi Vízműveket kérdeztük arról, pontosan mi történt, és mi okozhat ólommérgezést.

Ólommérgezett víz a könyvtárban

"Budapest Főváros Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - volt ÁNTSZ - bejelentése alapján szerzett Társaságunk tudomást arról, hogy Óbuda egy épületében, a Fő tér 1. szám alatt az ingatlanon belül kifolyó vízben az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű ólmot találtak. Az épület egyébként nem lakóingatlan, az Óbudai Múzeum és Könyvtár található itt" - tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Vízművek.

Azután fordultunk kérdéseinkkel a vízművekhez, hogy olvasóink jelezték, Óbuda egy részén a tájékoztatás szerint gond lehet az ivóvízzel. Annak is hamar híre ment a környéken, hogy túl sok ólmot tartalmazhat a csapvíz.

Az ivóvízbe nem került a mérgező anyagból

"A bejelentést követően a Fővárosi Vízművek munkatársai haladéktalanul megkezdték a szolgáltatott ivóvíz minőségének vizsgálatát. A többszöri, több ponton végzett mintavétel eredménye azt igazolta, hogy a közcsőhálózatban a szolgáltatott ivóvíz nem tartalmaz ólmot" - kaptuk a választ a vízművektől.

Mint kiderült, a problémát egy magánvezeték okozta abban az épületben, ahol az egészségügyi határérték feletti ólommennyiséget megtalálták a vízben. Ez azért fordulhatott elő, mert a vezeték túl sok ólmot tartalmazott.

Nem mindegy, milyen vezetékek vannak a házadban

Bár az ólomvezetéket tartalmazó hálózatok nem ritkák, azért általában nem okoznak problémát. "Általánosságban elmondható, hogy a régi épületek esetében többször is találkozunk ólomból készült belső hálózattal. Az sem jelent azonban feltétlenül közvetlen veszélyt, ha valaki a belső hálózatának valamely pontján ólomvezetéket talál. A fővárosi, közepesen kemény vízben lévő ásványi anyagok - különösen a magnézium és a kalcium - a belső ivóvízhálózatokban esetlegesen előforduló ólomvezetékekben vízkő formájában lerakódnak, amely csökkenti az ólom ivóvízbe oldódásának esélyét" - tudtuk meg a vízművektől.

A cég figyelmeztetése szerint azonban csak erre semmiképpen sem szabad alapozni, a régebbi, sőt, az újabb lakások és házak belső vízhálózatát is mindenképp érdemes megvizsgálni, szükség esetén felújítani.

A Fővárosi Vízművek Zrt. egyébként napi rendszerességgel ellenőrzi a víz minőségét - tudtuk meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük