Ólom volt a vízben Budapesten: emiatt fordulhat elő mérgezés
Óbudán találtak nehézfémet a vízben, a lakók nem voltak veszélyben, de hogy fordulhat ez elő?

beauty and style
Top olvasott cikkek

Kisebb felbolydulást okozott a lakók körében, amikor múlt héten értesültek arról, hogy Óbuda egy részén a vízművek vizsgálódik, mivel elképzelhető, hogy ólom került az ivóvízbe.

Később kiderült, hogy nem veszélyes a helyzet, de felmerül a kérdés, hogy mi okozhat ilyen problémát egy több ezer embert ellátó vezetékben vagy annak közelében. A Fővárosi Vízműveket kérdeztük arról, pontosan mi történt, és mi okozhat ólommérgezést.

Ólommérgezett víz a könyvtárban

"Budapest Főváros Népegészségügyi Szakigazgatási Szerve - volt ÁNTSZ - bejelentése alapján szerzett Társaságunk tudomást arról, hogy Óbuda egy épületében, a Fő tér 1. szám alatt az ingatlanon belül kifolyó vízben az egészségügyi határértéket meghaladó mennyiségű ólmot találtak. Az épület egyébként nem lakóingatlan, az Óbudai Múzeum és Könyvtár található itt" - tájékoztatta lapunkat a Fővárosi Vízművek.

Azután fordultunk kérdéseinkkel a vízművekhez, hogy olvasóink jelezték, Óbuda egy részén a tájékoztatás szerint gond lehet az ivóvízzel. Annak is hamar híre ment a környéken, hogy túl sok ólmot tartalmazhat a csapvíz.

Az ivóvízbe nem került a mérgező anyagból

"A bejelentést követően a Fővárosi Vízművek munkatársai haladéktalanul megkezdték a szolgáltatott ivóvíz minőségének vizsgálatát. A többszöri, több ponton végzett mintavétel eredménye azt igazolta, hogy a közcsőhálózatban a szolgáltatott ivóvíz nem tartalmaz ólmot" - kaptuk a választ a vízművektől.

Mint kiderült, a problémát egy magánvezeték okozta abban az épületben, ahol az egészségügyi határérték feletti ólommennyiséget megtalálták a vízben. Ez azért fordulhatott elő, mert a vezeték túl sok ólmot tartalmazott.

Nem mindegy, milyen vezetékek vannak a házadban

Bár az ólomvezetéket tartalmazó hálózatok nem ritkák, azért általában nem okoznak problémát. "Általánosságban elmondható, hogy a régi épületek esetében többször is találkozunk ólomból készült belső hálózattal. Az sem jelent azonban feltétlenül közvetlen veszélyt, ha valaki a belső hálózatának valamely pontján ólomvezetéket talál. A fővárosi, közepesen kemény vízben lévő ásványi anyagok - különösen a magnézium és a kalcium - a belső ivóvízhálózatokban esetlegesen előforduló ólomvezetékekben vízkő formájában lerakódnak, amely csökkenti az ólom ivóvízbe oldódásának esélyét" - tudtuk meg a vízművektől.

A cég figyelmeztetése szerint azonban csak erre semmiképpen sem szabad alapozni, a régebbi, sőt, az újabb lakások és házak belső vízhálózatát is mindenképp érdemes megvizsgálni, szükség esetén felújítani.

A Fővárosi Vízművek Zrt. egyébként napi rendszerességgel ellenőrzi a víz minőségét - tudtuk meg.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ezt is szeretjük