Videó! Oligarchák a magyar Parlamentben

Mióta kiderült, hogy Simicska Lajos a Közgép Zrt. vezetője, Orbán Viktor többször magyarázkodni kényszerült. Téged meggyőzött?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Közgép Zrt. hol másokkal, hol egyedül, de a Fidesz kormányra kerülése óta mintegy 300 milliárdnyi közbeszerzést nyert el, szinte alig volt pályázat, amelyen ne a Közgép került volna ki győztesen. Ezzel még nem is lenne gond, a baj az, hogy a cég Orbán Viktor miniszterelnök kollégiumi szobatársának tulajdonában van, akit sokan a Fidesz gazdasági háttéremberének tartanak.

A témára az ellenzék is rámozdult, közülük is elsősorban az LMP, bár néha - meglehetősen érdekes módon - az MSZP is beszáll az oligarcházásba. A két legemlékezetesebb vitát elevenítjük fel. 

Az első csata

2012. május 7.-én került sor Karácsony Gergely és Orbán Viktor első összecsapására, miután az LMP-s képviselő azonnali kérdést intézett a miniszterelnökhöz "Vannak-e oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében" címmel.

Karácsony első körben felemlegette, hogy Orbán a választások után azt mondta, az oligarchák rendszerének vége, ehhez képest ma már kormánypárti képviselők is úgy vélik, az oligarchák kezébe került a kormányzás - erről egyébként Ángyán József volt vidékfejlesztési államtitkár beszélt, miután lemondott posztjáról.

Mindenki, aki él és mozog az állami pénzek körül, Simicska és Nyerges embere

- Ha körülnézünk az EU-s fejlesztési források és az állami pénzek elosztásánál, akkor azt látjuk, hogy mindenki, aki él és mozog ezen a területen, Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közvetlen munkatársa volt korábban, élén a miniszterasszonnyal, és az ő politikai főtanácsadójával, Nyerges Zsolt testvérével - folytatta Karácsony, aki úgy vélte, ennek meg is van a hatása: Nyerges Zsolt és Simicska Lajos cégei az elmúlt két évben közel 300 milliárdos értékű közbeszerzést nyertek el, melynek köszönhetően a két nem oligarcha  4 milliárdos osztalékot vehetett fel. Karácsony ezután azt kérdezte, miért nem a magyar emberek érdekeit képviseli a kormány a Fidesz-közeli oligarchák érdekei helyett.

Csak Gyurcsány volt oligarcha, más nem

Orbán Viktor válaszában leszögezte, ha Karácsony Gergelynek bármilyen jogsértésről tudomása van, akkor kötelessége, hogy az ezzel kapcsolatos jogi eljárásokat megindítsa. A miniszterelnök egyben leszögezte: oligarchák a nemzeti együttműködés rendszerében nincsenek, és nem is lesznek.

- A mi fölfögásunk szerint oligarcha az a milliárdos, aki közvetlen politikai hatalmat is akar szerezni a gazdasági súlya mellé, és az ország fontos ügyeinek eldöntését is saját hatáskörébe akarja vonni. Ennek több módja is van, elfoglal például egy pártot, megválasztják pártelnöknek, vagy tisztségviselő lesz egy pártban, vagy miniszterelnökké választják, és egy adott parlamenti többség támogatásával egy kézbe kerül a milliárd és a politikai hatalom - adta meg a definíciót Orbán. Simicskáékat - nevek említése nélkül - a miniszterelnök magyar nagytőkésként definiálta.

Karácsony viszonválaszában ígéretet tett a feljelentére, hangsúlyozta viszont, hogy nehéz ez úgy, ha az oligarchákra szabják a törvényeket.

- Ha ön azt gondolja, hogy bárki beveszi Magyarországon azt a szöveget, hogy Simicska Lajos nem a Fidesz embere, akkor önt a választói úgy fogják lapátra tenni, mint a szocialistákat korábban ezek miatt az ügyek miatt - vélekedett Karácsony Gergely.

Inkább Simicska vigye, mint a külföldiek

Orbán Viktor válaszban elmondta, Magyarországnak minden jelentős szektorban szüksége van nagy magyar vállalatokra, nagytőkésekre, sikeres, sokmilliárddal rendelkező vállalkozásokra, különben mindent a külföldiek visznek el.

- Valójában amikor a magyar tőke ellen beszél, labancpolitikát folytat, amit én elutasítok - szögezte le.

A második menet

Mivel a magyarázat Karácsony Gergelyt nem győzte meg, ráadásul időközben a Fidesz megakadályozta, hogy parlamenti vizsgálóbizottság vizsgálja ki a gyanús ügyeket, ezért egy hónappal később újra a miniszterelnökhöz fordult kérdéseivel.

A képviselő ezúttal arra volt kíváncsi: fatális véletlen-e, hogy a Közgép Zrt. egy előző vezetője a fejlesztési forrásokat szétosztó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget vezeti - és ezeknek a pénzeknek a jelentős része a Közgépnél landolt. Karácsony kíváncsi volt arra is, fatális véletlen-e, hogy a Magyar Villamos Művek Zrt. vezetője közvetlenül a választások előtt a Közgép energiacégét vezette. Karácsony felemlegette azt is, hogy a közbeszerzési döntőbizottság elnöke Nyerges Zsolt évfolyamtársa volt. A képviselő a miniszterelnököt arról kérdezte, a nagy szabadságharcot miért nem velük vívja meg.

Az LMP a külföldi érdekeket védi, nem véletlenül

Orbán Viktor válaszában elmondta: abból, hogy Karácsony a kérdést már másodszor teszi fel, arra következtet, hogy oligarchákra inkább az LMP-ben lenne igény. Orbán ezután ismét arra kérte a politikust, hogy tegyen feljelentést, ha visszásságokat lát. Orbán egyben utalt arra is, hogy nem véletlen, hogy Karácsony a külföldi cégek védelmében szólal fel. Erre a képviselő úgy vágott vissza: a legutóbbi közbeszerzésen a Közgép egy magyar vállalkozást előzött meg. Karácsony érdeklődött arról is, a miniszterelnök támogatja-e, hogy az elmúlt két év helyett az elmúlt 10 év közbeszerzéseit vizsgálják meg.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Orbán kitér a válasz elől

Orbán kitért a válasz elől, mint mondta, ez nem az ő asztala, a parlament elé kell beterjeszteni az ilyen igényt. Orbán ezután hangsúlyozta, az ő kormánya volt az egyetlen, aki képes volt arra, hogy törvénybe fektesse: a közbeszerzéseken induló vállalatok tulajdonosai nem maradhatnak rejtve. 

- Ez egy nagy eredmény - fejezte be a választ.

Parlamenti vizsgálóbizottság azóta sem alakult, a Közgép Zrt. pedig továbbra is nyeri a milliárdos beszerzéseket.

Mi a véleményed erről? Téged ki győzött meg jobban? Karácsony Gergely vagy Orbán Viktor?

Ezt is szeretjük