Egy dolog, amit minden nap meg kell tenned, és tovább élsz majd

Kezdd el még ma!

Egyetlen apróság megváltoztathatja az egész életedet.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Ma, vagyis október 15-én van az ölelés világnapja. Ennek hallatán sokan csak legyintenek, pedig talán nem is gondolnák, milyen fontos szerepe van az életben.

Az ölelés ugyanis számos jótékony hatással bír, ami nemcsak a lélek, de a test épülését is szolgálja, és még az életet is meghosszabbíthatja.

A hosszú élet titka?

Nem kérdéses, hogy egy szeretetteljes ölelés milyen jótékonyan hat a lelkedre, azt azonban kevesen tudják, hogy a fizikai állapotodra is pozitív befolyással van.

A Bécsi Egyetem kutatói szerint a rendszeres ölelkezés segíthet a vérnyomás csökkentésében, oldja a szorongást és a stresszt, ennek köszönhetően javítja az életminőséget és a szervezet ellenálló képességét, kitolja a várható élettartamot. Sőt, az agynak is jót tesz, a tudósok szerint javítja a memóriát.

Mindez az oxitocin hormon miatt van, amit a szervezet akkor termel, ha olyasvalakit zársz a karjaidba, akit szeretsz. Ugyanakkor a kutatók felhívják a figyelmet arra, hogy csak az őszinte ölelésnek van értelme, a kényszerű változat visszafelé sülhet el, mert pont ellentétes hatást vált ki az emberi testből.

Virginia Satir terapeuta álláspontja szerint minimum napi négy, legalább tíz másodpercig tartó ölelés kell ahhoz, hogy az ember jól érezze magát a bőrében, legalább nyolc ahhoz, hogy a jótékony hatások érvényesüljenek, napi 12 esetén pedig már tartós javulás várható az ember általános állapotában.

Ezért élnek tovább a nők?

A következő vicces képek talán megmagyarázzák, miért élnek tovább a nők, mint a férfiak.

Az ölelés világnapja

A hivatalos dátum október 15., de világszerte több különböző napon is megtartják az ölelés világnapját. Magyarországon július első szombatján is az ölelést ünnepeljük, az Amerikai Egyesült Államokban január 21-re, több külföldi országban pedig december 4-re esik.

Kevin Zaborney nevéhez fűződik a világnap eredeti ötlete, akinek célja volt, hogy az embereket az érzelmeik kimutatására ösztönözze. A férfi is tisztában volt vele, hogy a dolog csak akkor működik, ha mindkét fél őszintén akarja az ölelést, ezért arra buzdított mindenkit, hogy a hozzá közel állókkal gyakoroljon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük