Bizsereg a gyomrod, ha boldog vagy? Itt a tudományos magyarázat

Ma van a boldogság világnapja. Te tudod, mi történik a testedben, amikor boldog vagy?

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Még az érzéseknek is van saját ünnepe: az ENSZ közgyűlése március 20-át nyilvánította a boldogság nemzetközi világnapjává.

Olyan fogalom a boldogság, amelyet nehéz definiálni, hiszen mindenkinél mást és mást jelent. Ha szavakba önteni nem is lehet, tudományos magyarázat létezik rá.

Boldogsághormon

A boldogságérzet kialakulásáért az endorfin a felelős, nem véletlenül hívják más néven boldogsághormonnak is. Ezek a hormonok apró fehérjemolekulák, amelyek az agyban termelődnek, és kémiai információt szállítanak.

Az endorfin hozzájárul testi-lelki jóllétedhez, szó szerint, ugyanis nemcsak az érzelmi, de a fizikai fájdalmat is csillapítja. Úgy hat az emberre, mint a drog, és hatása akár 12 óráig is kitart.

Az, hogy mi váltja ki a teljes boldogságérzetet, személyenként változó lehet, de vannak olyan tevékenységek, amelyek egységesen mindenkinél endorfint termelnek. Ilyen például a testmozgás, a kielégítő szex, de még egy fűszeres étel is. 

Így néznek ki az emlékek az emberi agyban: művészi fotók tudományos kutatóktól

Nézegess képeket!

Elolvasom

Sőt, még a stressz vagy fájdalom hatására is boldogsághormonok szabadulnak fel, hiszen aktiválódik a szervezet védekező rendszere, és így próbálja csökkenteni az őt ért negatív érzést.

A bizsergés

A finnországi Aalto Egyetem kutatói nemrégiben eddig még nem látott pontossággal térképezték fel, hogyan hatnak az érzelmek a testre. Egy speciális ábrán mutatták be, hogy milyen fizikai érzeteket keltenek a különböző lelki élmények: tüzes színekkel jelölték a fokozott reakciókat, hideg, kékes és sötét árnyalatokkal pedig a csökkent érzeteket.

A képen jól látható, hogy a boldogság váltja ki a leghevesebb fizikai reakciókat, ezért érezhetsz ilyenkor bizsergést a gyomrod tájékán, sőt, bármelyik testrészeden, akár az egész testedben. Hasonlóan erős a szerelem is, de a büszkeségre, dühre és szorongásra is ugyanilyen szenvedélyesen reagál a test.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Nemcsak a pozitív emóciók lehetnek erősek, de a tanulmány is bizonyítja, hogy a boldogság az érzelmek királya, így nem véletlen, hogy mindenki ennek elérésére törekszik, és még egy saját világnapot is megérdemel.

Ezt is szeretjük