Obama megszólalt, és mindenkinek elállt a lélegzete: mit csinált az elnök?

Az Egyesült Államok elnökének legnagyobb pillanatai.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Amerikai Egyesült Államokban 2016-ban új elnököt választanak, ami egyben Barack Obama leköszönését is jelenti, hiszen nem indulhat többet.

Ebből az apropóból összegyűjtöttük két cikluson át tartó elnöki pályafutásának legnagyobb pillanatait, sikereit és kudarcait egyaránt.

Megegyezés Iránnal az atomprogramról

Fontos pillanat volt 2015-ben, amikor a világ vezető hatalmainak sikerült megegyezniük Iránnal arról, hogy korlátozzák az atomprogramjukat.

Az utóbbi ország a megállapodás értelmében nem szerez be, és nem is fejleszt atomfegyvert, cserébe feloldották a rá irányuló gazdasági és pénzügyi szankciókat. Bár Obamát rengeteg kritika érte - főleg jobbról, illetve az izraeli kormány részéről -, elemzők egyetértenek abban, hogy történelmi hatású döntés született.

Obamacare

A politikus nevéhez kötődik egy egészségbiztosítási törvény is, az Obamacare, ami azt írja elő, hogy 2014 januárjától minden fizetni tudó amerikai állampolgárnak kötelező egészségbiztosítást kötnie, és a biztosítók nem utasíthatnak el senkit a betegsége miatt.

Bár ezzel nem lett minden amerikai biztosított, tehát nem lett olyan a rendszer, mint az Európában megszokott, komoly lépést tettek a szegényebbek megfelelő egészségügyi ellátása felé. Ráadásul Obama egyik legfőbb kampányígérete teljesült.

Egyneműek házassága

Obama évek óta kiállt elnökként a melegek házassága mellett. Ezért volt számára győzelem, hogy 2015-ben az Amerikai Egyesült Államok legfelsőbb bírósága jóváhagyta, hogy az egynemű, vagyis a homoszexuális párok törvényesen házasodhatnak az ország egész területén.

Van, amit másként csinálna

És hogy mi az, ami nem sikerült neki? Obama maga ismerte el, nagyon megbánta, hogy nem záratta be a guantanamói fogolytábort elnöksége első napján.

A 2002-ben épített börtönben még 2015 elején is voltak foglyok, bár addigra többségüket elszállították onnan. Sokakat törvénytelenül tartottak fogva, mindenféle vádemelés nélkül.

Obama vicces beszéde

Obama két elnöki ciklusban is képviselte Amerikát, mindvégig a laza elnök imázsát megtestesítve. Ezt bizonyítja ez a videó is, amely egy tavalyi gálaesten készült. A politikus beszéde egy stand up fellépésre hasonlított, amin a közönség nagyon jól szórakozott. Az utókor valószínűleg valami ilyesmire emlékszik majd az elnök személyiségét illetően.

http://www.youtube.com/watch?t=118&v=_FW0HAybf3o

Térkép a helyekről, ahol evett

A politikus nem veti meg a hamburgert, az elnöksége alatt gyakran látogatta meg az ország különböző hamburgerezőit. Azokról a helyekről, ahova betért az évek alatt, még egy térkép is készült, ami itt érhető el. Ez megmutatja, mikor és hol járt, valamint információt ad az étkezdék elérhetőségeiről is. A médiában ez persze úgy csapódott le, hogy "egy közülünk", aki nem homárt ebédel kaviárral és pezsgővel, hanem burgert sima sörrel, mint egy amerikai átlagember.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye. Regisztráció az ingyenes rendezvényre.

Promóció

Obama filmsztárként

Híres politikusként Obama sem kerülhette el az internetes viccelődést. Ezeken a vicces képeken filmek szereplőjeként jelenik meg, Merkellel és Putyinnal együtt.

Ennyit még nem nevettél Putyinon és Merkelen! Ilyenek másnaposan

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük