Ha attól félsz, hogy nem lesz nyugdíjad, erről tudnod kell
Mindent megváltoztathat
Túlbecsülik a jövőbeni nyugdíj összegét a magyarok.

nagykep?cikkid=168756&kep=idos-kez-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

A jelenlegi nyugdíjakat alá-, a jövőbelieket túlbecsüli az aktívan dolgozó lakosság - derült ki az OTP Nyugdíjpénztár és a Szeretlekmagyarország.hu decemberi felméréséből. Az eredményekből látszik, hogy az átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabbra vágynak a magyarok, ennek ellenére mintegy 70%-uk nem rendelkezik nyugdíjcélú megtakarítással.

December közepén a hazai piac legnagyobb szereplője több mint ezerfős mintán vizsgálta a magyarok nyugdíjrendszerrel kapcsolatos tájékozottságát, időskori várakozásait és nyugdíjcélú megtakarítási szokásait.

Többre vágyunk

Az eredmények azt mutatják, hogy bár az általános, nyugdíjrendszerrel kapcsolatos kérdésekre - nyugdíjkorhatár Magyarországon, nyugdíjak számításának módja - többnyire helyesen válaszoltak a megkérdezettek, saját megtakarítással annak ellenére sem rendelkeznek, hogy a tavalyi átlagnyugdíj összegét 54%-uk mintegy 20 ezer forinttal kevesebbre taksálta a valós 2016-os állami kifizetésekhez képest.

A válaszadók több mint 63%-a a 2016-os átlagnyugdíjnál minimum 40 ezer forinttal magasabb havi bevétellel lenne elégedett idősebb korában, melyet 61%-uk szerint csak a saját megtakarításaiból fog tudni elérni. Annak ellenére, hogy a válaszadók szerint létfontosságú az öngondoskodás, a megkérdezettek több mint kétharmada semmilyen hosszú távú megtakarítással nem rendelkezik, saját bevallásuk szerint a jelenlegi helyzetükben nem tudnak eleget félretenni erre a célra.

A figyelem a kulcs

Nagy Csaba, az OTP Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója szerint a kiadások figyelésével sokat spórolhatnának a magyarok a befektetéseik hasznára.

- Az új év eleje ideális időszak arra, hogy visszatekintsünk az ünnepi költekezésekre, és megtervezzük, hogy idén mire szánnánk nagyobb összegeket az év folyamán.

Ilyenkor kevesen gondolnak rá, de mi hiszünk benne, hogy érdemes a saját jövőnkbe, a saját aktív nyugdíjaséveinkbe fektetni. Sokszor csak egy káros szokás, egy hőn áhított ruhadarab vagy tárgy áll az öngondoskodás útjába, hiszen havi néhány ezer forintos befektetéssel is jelentős eredményeket érhetnek el azok, akik fegyelmezetten és kitartóan takarékoskodnak a nyugdíjaséveikre.

Egy harmincas évei elején lévő ember havi 5 ezer forintos önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással könnyedén biztosíthatja magának azt a havi néhány tízezer forintos plusz bevételt, ami az állami nyugdíj kiegészítéséhez, illetve ami a megkérdezettek 95%-a által preferált aktív nyugdíjasévek eléréséhez szükséges."

Természetesen egyénenként mást jelentenek az ideális nyugdíjasévek: a kérdőív eredményei szerint az első három helyen a rendszeres utazás és kirándulás, valamilyen aktív hobbi űzése, illetve az unokákkal való időtöltések állnak. Remélt életszínvonalra vonatkozó adatokra is kitért a felmérés, ennek eredményei szerint a saját ingatlan, a gépjármű, illetve a hétköznapi kiadások problémamentes rendezése áll az élen, vagyis ezeket szeretnék megteremteni maguknak a válaszadók a nyugdíjkorhatár elérése után.

Ezt is szeretjük