100 éve titkosították, most kinyitották a csomagot: ez volt benne
Egész Norvégia lázban égett, a hercegnő is részt vett a múzeumi csomag felnyitásán.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Évszázados találgatás ért véget a norvégiai Selben - végre kibonthatták azt a csomagot, amelyet a település egykori polgármestere az 1920-as években hagyott hátra, azzal az utasítással, hogy csak 2012-ben nyissák ki.

A barna papírba burkolt csomag, amely elméletileg 1912-ből származik, túlélt két világháborút, valamint megúszott két nagytakarítást az 1950-es, illetve az 1980-as években.

Senki nem tudta, mi lehet benne

A csomag tartalmát vad találgatások övezték: kompromittáló iratoktól olajrészvényeken át elveszettnek hitt gyémántig mindenfélét jósoltak.

A valóság azonban sokkal kevésbé izgalmas, sőt, inkább unalmas eredményt hozott. A csomag ünnepélyes felbontásakor - amelyen Asztrid norvég hercegnő is részt vett - többek között jegyzetfüzetek, elsárgult újságok, hivatalos papírok és a norvég zászló színeire festett textildarabok kerültek elő.

- A csomag tartalma nem oldotta meg anyagi gondjainkat, de gazdagabbá tette történelmünket - fogalmazott Sel jelenlegi polgármestere, Dag Erik Prhyn.

A 40-szer 28 centiméteres, háromkilós csomagot a Gudbrandsdal Múzeumban őrizték. Kinyitása előtt Kjell Voldheim kurátor bevallotta: fogalmuk sincs, mi lehet a csomagban, de rengeteget találgattak a tartalmát illetően.

A jegyzetfüzetet és a dokumentumokat alapos vizsgálatnak vetik alá - írja a The Daily Telegraph című brit lap online kiadása.

Ezt is szeretjük