Történelmi bejelentést tett a Vatikán: ilyenre még sosem volt példa az államban
Óriási dologról szólnak a hírek a törpeállamban.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Bejelentette megalakulását szerdán az első vatikáni nőegylet.  A Nők a Vatikánban elnevezésű szervezet az első a Vatikánban, amely kizárólag az egyházi városállam világi és szerzetesi, aktív és nyugdíjba vonult női munkatársai számára jött létre. A kis állam történetében ilyenre még nem volt példa - jelentette a Vatikáni Rádió.

A rádió szerint a szervezet szeptember 1-jén alakult meg. A Vatikán 750 női alkalmazottja számára nyitott szervezet célja, hogy a barátság, az eszmecsere és a szolidaritás hálózatát teremtse meg az emberi és szakmai fejlődés érdekében.

- Hisszük, hogy a nők értékes erőforrást jelentenek a vatikáni munkahelyeken, a kis állam életének és tevékenységének minden területén - fogalmaz szerdai közleményében az egyesület. Már több mint 50 nő csatlakozott a szervezethez 16 különböző hivatalból.

Hasznos munkát végeznek majd

A szervezet különböző tevékenységeket tervez szociális, kulturális és spirituális téren. Célkitűzése az is, hogy figyelmet szenteljen a kevésbé szerencsés nőknek szenvedésük enyhítése érdekében.

Vatikán

- Szándékainkban a pápai tanítás nyújt ösztönzést. A legutóbbi pápák számos alkalommal kifejezésre juttatták elismerésüket és nagyra értékelésüket a nők iránt - hangsúlyozza a szervezet közleménye, amely idézi Ferenc pápa szavait, miszerint "az egyház nem lehet önmaga a nők és szerepük nélkül".

Az első nőt - egy varrónőt - 1915-ben, XV. Benedek idején alkalmazták a Vatikánban. 1929-től vették fel az első diplomás nőket, például könyvtári munkára, 1934-ben pedig XI. Pius pápa Hermine Speier német zsidó régészt szerződtette a Vatikáni Múzeumhoz, hogy megvédje az üldöztetésektől.

Az 1960-as évektől, a világ felé nyitó II. vatikáni zsinattól nőtt meg a Szentszéknél dolgozó nők száma. A nők ma már a vatikáni alkalmazottak 19%-át teszik ki, 40%-uknak egyetemi végzettsége van, és egyebek mellett újságíróként, jogászként, könyvelőként, restaurátorként, történészként vagy levéltárosként dolgoznak. Az egyesület elnöke is egy újságíró, az amerikai Tracey McClure, a Vatikáni Rádió munkatársa.

Kép: wikipedia.org

Ezt is szeretjük