50 ezer forinttal több járna neked – Ezért alacsonyabb a nők bére

A nők még mindig sokkal kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Miért van ez így?

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Az Európai Bizottság legfrissebb kutatása szerint Magyarországon átlagosan több mint 20%-kal keres többet egy férfi egy nőnél.

Bár akad néhány olyan szakma, ahova betörve egy-egy hölgy férfi kollégáinál is többet tud keresni - legalábbis a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adataiból ez látszik -, addig nem is várható változás, míg a tipikusan rosszul kereső szakmáknak számítanak azok, melyekben többségében nők dolgoznak. Óvónőként és ápolóként sem várható magas bér.

50 ezerrel kapsz kevesebbet, ha nő vagy

A legfrissebb összesítések szerint a férfiak átlagfizetése hazánkban 245 ezer forint, míg a nőké mindössze 194 500 forint. Általánosságban igaz az, hogy minél magasabb pozícióban dolgozik egy nő, annál nagyobb az ő és férfi kollégája közti bérkülönbség. A felsővezetők körében már 26%-os különbségeket mérnek a szakemberek átlagban egy férfi és egy női bér között. Erről bővebben itt írtunk.

A komoly különbségeknek az is oka lehet, hogy a tipikusan rosszul kereső állásokban felülreprezentáltak a nők. A pedagógusok az őszi fizetésemeléssel együtt is jellemzően az átlagfizetések környékén, de inkább az alatt vihetnek haza.

Az oktatás területén a bruttó átlagbér 180 ezer forint körül alakul. Jellemzően ott keresnek többet, ahol már inkább férfiak vannak többségben. Főiskolákon, egyetemeken bruttó 245 ezer forint az átlag. Az általános iskolákban és az óvodákban, ahol inkább a nők vannak többségben, jellemzően jóval kevesebbet lehet keresni, mint az oktatás egyéb területein. Általános iskolában bruttó 165 ezer forint, óvodában bruttó 148 ezer forint körül alakul a havi bér.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Az ápolók a kezdő orvosoknál is kevesebbet kapnak

Arról már korábban írtunk, hogy az egészségügyben mennyire megalázóak a bérek. Az e területen tevékenykedők közül legrosszabbul a nővérek, ápolók keresnek, akiknek többsége nő. 80-100 ezer forint nettó fizetésből pedig nagyon nehéz megélni. Bár erről talán kevesebb szó esik, de nemcsak orvosok, rezidensek hagyják el az országot tömegével, hanem az ápolók is inkább külföldön keresik a boldogulást.

Nincs szükség tehát ahhoz diszkriminációra sem, hogy a nők rosszabbul keressenek a férfiaknál, amíg olyan szakmáknak nincs megfelelő anyagi ellentételezése hazánkban, amelyek többségében nőket érintenek. Szakemberek figyelmeztetnek, ennek a jövőre is komoly befolyása lesz, hiszen a nyugdíj is bérhez viszonyul. Így aki aktív korában az átlag alatt keres, átlag alatti nyugdíjra is számíthat.

Ezt is szeretjük