Női kvóta: pofont adott a kormány az EU-biztosnak - Nem úgy
Reding azt akarja, a nagyvállalatok felügyelő bizottságában kötelezően több legyen a nő. Hazánk tiltakozik.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Levélben tiltakozik kilenc uniós tagállam, köztük Magyarország az ellen, hogy Viviane Reding, az Európai Bizottság alapvető jogokért felelős tagja olyan javaslatot tervez a bizottság elé terjeszteni, amely előírná, hogy a nagyvállalatok felügyelő bizottságainak legalább 40%-ában nőkből kell állnia - értesült uniós diplomáciai forrásból az MTI. 

Az LMP a parlamentben akart női kvótát, fotó: MTI

A levélben a kilenc ország illetékes miniszterei ugyanakkor leszögezik: egyetértenek a bizottság megállapításával, hogy a felügyelő bizottságokban túl kevés a nő.

Rajtunk kívül még nyolc ország nem támogatja, a norvégok, olaszok már bevezették a női kvótát

Az MTI birtokába jutott dokumentum szerint a levelet Magyarország mellett Bulgária, Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Málta, Hollandia és a kezdeményezést legélesebben ellenző Egyesült Királyság írta alá.

Ezek az országok közösen rendelkeznek annyi szavazattal az unió legfőbb döntéshozó szervében, az Európai Tanácsban, hogy megakadályozzák a jogszabály elfogadását. Norvégiában egyébként már él egy ugyanilyen szabály, Olaszországban pedig idén vezettek be hasonlót. Az olaszoknál 1 millió eurós büntetést kaphat az vállalat, aki nem tartja be a 20-33%-os női kvótát.

- Osztjuk a bizottság nézetét, hogy a tagállamokban és szerte Európában támogatni kell, hogy a nők tisztességes esélyekkel és lehetőségekkel jussanak vezető pozícióba - írják az Európai Bizottság elnökének és Viviane Reding alelnöknek a tagállamok miniszterei, majd kifejtik, több országban jelenleg is működnek különféle rendszerek, amelyek ezt önkéntes vagy helyenként jogi alapon hivatottak elősegíteni.

Több idő kell

A tagállamok úgy látják, több időre van szükség ahhoz, hogy kiderüljön, meghozzák-e a kívánt hatást ezek az intézkedések, előmozdítják-e a nők nagyobb részvételét a gazdasági döntéshozatalban.

- Megismételjük, hogy ezen a területen minden célzott intézkedést nemzeti szinten kell kidolgozni és megvalósítani, ezért nem támogatjuk, hogy európai szinten jogilag kötelező érvényű előírások szülessenek a nők felügyelő bizottságokban történő alkalmazására - írja a levél tanúsága szerint nyolc kollégájával egyetemben az emberi erőforrások minisztere, Balog Zoltán.

250 fő felett kötelező lenne

A Viviane Reding nevével fémjelzett tervezet értelmében minden olyan vállalatnak, amely 250-nél több embert alkalmaz vagy évente több mint 50 millió euró bevétellel rendelkezik, 40%-ban nőket kellene alkalmaznia a felügyelő bizottság nem vezető beosztású pozícióiban. Azok a vállalatok, amelyek nem tesznek eleget az előírásnak, állami támogatásoktól és szerződésektől eshetnek el, vagy akár büntetést is kaphatnak.

A biztos szóvivője újságírói kérdésre hétfőn annyit mondott: nem titok, hogy az Európai Bizottság idei munkarendjében szerepel a nemek egyenlőségét a tőzsdén jegyzett vállalatok felügyelő bizottságaiban elősegíteni hivatott tervezet, de a javaslatot még nem véglegesítették.

Hangsúlyozta továbbá, hogy a bizottság szerződésben rögzített jogával élve kezdeményezni fogja a jogszabály elfogadását, amelyről az Európai Parlament és a tagállamokat képviselőminiszterek tanácsa közösen hivatott dönteni.

Itthon is vitáztak már a női kvótáról, az LMP-n kívül senki nem támogatta

Amint arról korábban beszámoltunk, 2011 végén a magyar parlament is tárgyalt a női kvótáról. Az LMP a jelenlegi 9%-ról 16%-ra emelte volna a női képviselők arányát a parlamentben - a parlamentben a képviselők alig 9%-a nő -, ám ezt az LMP-n és a jobbikos Gaudi-Nagy Tamáson kívül senki nem támogatta.

A kormány részéről Soltész Miklós államtitkár azt mondta, a politika nem a kvótarendszerrel, hanem az általános körülmények javításával, illetve azzal bátoríthatja a nőket a vezetői posztok betöltésére, ha segíti őket a női létükből fakadó kettős hivatásukban. Ez az államtitkár olvasatában annyit jelent, hogy a munka vagy család kérdésfelvetés helyett a munka és család összeegyeztetésére lenne szükség.

Ezt is szeretjük