„Ha sikeres akarsz lenni IT-területen, elsősorban magaddal kell megküzdened” - Interjú Fachs Anitával (x)
Nőként az IT-ban: még mindig nem tipikus karrierút, pedig kifejezetten kreatív terület sok lehetőséggel. Téged is vonz? Mutatjuk, hogyan vágj bele.

Fachs-Anita-Green-Fox
beauty and style
Top olvasott cikkek

A junior programozó képzéseket szervező Green Fox Academy számára a kezdetektől fontos volt, hogy növelje a nők IT-ban való szerepvállalását, több kifejezetten nőknek szóló képzést, eseményt tartanak. Ezúttal rendhagyó rendezvénysorozatuk, a július 30-án már 6. alkalommal megrendezésre kerülő Ladies’ Coding Night kapcsán beszélgettünk a bootcamp magyarországi operatív vezetőjével, Fachs Anitával.

- Mi az oka annak, hogy az IT kevésbé népszerű a nők körében?

- Még mindig nagyon sok tévhit van akörül, hogy valójában mit csinál egy IT-szakember. Általában úgy képzeljük el őket, mint a sarokban ülő, magányos embereket, akik sötétben programoznak valamit egy hatalmas monitor előtt. Ez sok nőnek kifejezetten riasztónak tűnhet. 

Pedig a fejlesztés sokkal inkább egy vibráló, innovatív, alkotó folyamat sok kommunikációval és csapatmunkával. Első lépésként ezeket a tévhiteket kellene lebontanunk. Emellett fontos, hogy a nők reálisan lássák a szakmában rejlő potenciált, több ismeretet szerezzenek a különböző munkakörökről. 

Mi törekszünk arra, hogy minél több jó példát, egyedi női karrierutat mutassunk be a jövő női IT-tehetségeinek, hogy bele merjenek vágni a karrierváltásba. Többek között a július 30-ai Ladies’ Coding Night is segíti ezt, ahol a résztvevők találkozhatnak majd női példaképekkel, például olyan volt Green Fox-osokkal, akik most fejlesztőként dolgoznak. Emellett egy kétórás, női mentorok által vezetett workshopon ki is próbálhatják magukat a programozásban. 

LCN Femina 02.png

 - A vállalatoknak miért jó, ha több női programozót vesznek fel a csapatukba? 

- Kutatások szerint a diverz csapatok gyorsabban oldják meg a problémákat, és jobban is érzik magukat, ugyanis a sokszínűség arra ösztönzi az embereket, hogy legyenek nyitottak, és osszák meg egymással ötleteiket, gondolataikat. 

Azt látjuk a partnereinknél, hogy ahol több nő dolgozik egy fejlesztőcsapatban, ott bizony eredményesebben folyik a munka. Ezt annak tulajdonítják a cégek, hogy sokkal több a kommunikáció, ami a csapaton belüli problémamegoldást nagyban elősegíti, a nők új szempontokat hoznak be, és a jobb hangulatnak köszönhetően motiváltabbá válnak a csapattagok. 

- Milyen kihívásokkal kell megküzdenie a nőknek ezen a területen?

- Én úgy látom, ha nőként sikeres akarsz lenni IT-területen, elsősorban magaddal kell megküzdened. Az IT azt követeli meg, hogy valaki folyamatosan fejlessze önmagát, és erre tudjon megfelelő időt szánni. Nagyon gyorsan lehet fejlődni és előrejutni, pont ezért az IT-ban egy karrier sokkal gyorsabb tempóban tud haladni, mint más területeken. 

- Mit üzennél azoknak a nőknek, akik nem biztosak abban, hogy nekik való-e az IT világa?

- Szerintem a legfontosabb, hogy próbálgassák magukat. Jöjjenek el a Ladies’ Coding Nightra, ahol inspirációt gyűjthetnek, és belekóstolhatnak a programozás alapjaiba. Mi már nagyon várjuk, hogy személyesen is találkozhassunk a jövő új programozótehetségeivel!

Úgy gondolod, Neked is az IT lehet a karriered következő állomása?

Jelentkezz a Green Fox képzésére, ahol akár 4,5 hónap alatt válhatsz junior programozóvá! Online, oncampus, szuperintenzív és részidős képzést is választhatsz, sőt ha épp kisgyermekeddel vagy otthon, a kifejezetten anyukáknak szóló Academy4MoMs képzést is érdemes megnézned.

Ezt is szeretjük