Lebukott a kormány: ingyen étkezést ígértek a gyerekeknek, de pénzt nem adnak
Büszkén bejelentették, de a cechet nem ők állják.

beauty and style
Top olvasott cikkek

Lázár János és Novák Katalin is büszkén jelentette be, hogy hamarosan sokkal több gyerek kaphat ingyenes ételt a bölcsődékben és az óvodákban.

Csakhogy most kiderülhet, valójában a kormány úgy adna sokkal több ingyenes ételt, hogy annak árát az önkormányzatokkal fizettetnék meg. Több tízezer gyerek éhezik, és csak a menzán jut hozzá tápláló ételhez.

A kormány büszke a döntésre, de nem nyílik a pénztárca

Néhány hete Lázár János jelentette be, hogy szeptembertől napi háromszori étkezést biztosítanak az óvodákban és bölcsődékben, ami 320 ezer gyereket érint majd, és csak a leggazdagabb szülőknek kell térítést fizetni.

Később Novák Katalin államtitkár arról beszélt, hogy azoknak is jut majd ingyenes étkezés, akik eddig fél áron kapták az állami ebédet, de az ingyenesség feltétele lesz a rászorultság. Azonban a kormány nagyvonalú, és "nem turkál az emberek zsebében", így önbevallásos módszerrel derítik ki, ki az, aki nem szorul rá a támogatásra.

A több ingyenesen étkező gyerek több pénzt is igényel, azonban a vg.hu számításai szerint az összeg, amivel a tárca kalkulál, és amennyit rászánnának az ingyenesség kiterjesztésére, egyszerűen nem lesz elég. Sőt, úgy tűnik, hogy a kormány a lépés költségeinek a felét sem fizetné ki.

Az önkormányzatokra hárulna a finanszírozás?

Ráadásul a 3,5 milliárd forint - jövőre 10-11 milliárd forint - arra is elég kell, hogy legyen, hogy a már rendeletben szabályozott, magasabb minőségű élelmiszereket állítsák elő belőle. Márpedig a magasabb minőség minden esetben magasabb árakat is jelent. A vg.hu számításai szerint ugyanakkor idén 7, jövőre 19 milliárd forint esik ki az államkasszából, ha tényleg nem kell fizetniük ezentúl azoknak, akik eddig megtérítették a gyerek menzai költségeit.

A lap végül arra a következtetésre jut, hogy a kieső összeget valószínűleg az önkormányzatok állják majd. Az EMMI tájékoztatása szerint az önkormányzatok eddig is vállaltak önrészt az étkeztetés költségeiből, amihez költségvetési támogatást kapnak. A támogatás mértékéről a mindenkori Költségvetési törvény rendelkezik.

A gyermekétkeztetés költségvetési előirányzata az elmúlt években jelentősen növekedett, 2010-hez képest a gyermekétkeztetésre fordított központi költségvetési támogatás összege megduplázódott, 29 milliárdról közel 62 milliárdra emelkedett. 2016-ban 70 milliárd forintnak megfelelő összeg áll majd rendelkezésre a központi költségvetésbe” - közölte Novák Katalin államtitkár lapunk cikkére reagálva.

Novák Katalin államtitkár közölte, a korábbi finanszírozási rendszer 2014-ben az önkormányzatok javára jelentősen átalakult, feladatalapú finanszírozás lépett életbe. Ez a támogatási rendszer garantálja, hogy az önkormányzatok támogatás formájában hozzá fognak jutni az ingyenes gyermekétkeztetés bővítése kapcsán kieső bevételekhez, valamint a többletlétszámból fakadó esetleges kiadási többlethez. Az új finanszírozási mechanizmusnak köszönhetően a kellő saját bevételi lehetőségekkel nem rendelkező települések a nettó – bevételekkel csökkentett – elismert kiadásukhoz szükséges valamennyi forrást megkapják.

40 ezer gyerek csak a menzán kap rendes ételt

Pedig a kormány jól érzi az irányt, hiszen ma Magyarországon létező probléma a gyermekéhezés. Nemrég arról írtunk, hogy a 2 millió magyarországi gyerek közül 350 ezer részesül jelenleg ingyenes étkeztetésben - az iskolásokat is beleszámítva. Közülük mintegy 40 ezer gyerek éhezhet - ők fokozottan rászorulnak arra, hogy az intézményben kaphassák meg a főtt ételt, mivel máshol egyáltalán nem jutnának hozzá.

Így további összegeket igényelne még az is, hogy a gyerekek az intézményen kívül, például az iskolai-óvodai szünetekben is megkaphassák az ingyenes meleg ételt.

Fotó: MTI/Kallos Bea

Ezt is szeretjük