Magyarország a többi országnál is jobban teljesít
A legfrissebb felmérés a kormányzásról
Magyarország szinte mindenben az élen jár.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A Nézőpont Intézet április 17-én kiadott Jó Kormányzás Indexe című elemzésében a környező országok kormányzásához képest mutatja be a Fidesz tavalyi teljesítményét.

A többi, hasonló kutatásokat végző intézetek, valamint szervezetek általában egy kérdőív alapján állítják össze az elemzéseiket, általában független szakértők által adott válaszok alapján.

Szociális kérdések

A Nézőpont elemzése alapján a visegrádi országok közül Magyarország volt a legerősebb kormányzásban a tavalyi év során, legalábbis ami a politikai stabilitást illeti, beleértve az ország szociális és gazdaságpolitikai kérdéseit. A politikai stabilitás pedig a külföldi befektetőknek egy nagyon lényeges szempont - áll az elemzésben.

Lengyelország, Szlovákia és Csehország mellett Magyarország végzett a Nézőpont szerint az első helyen a szociális kérdéseket illetően is, mint például a bérek emelkedése vagy a foglalkoztatottság növekedése. Ugyanakkor megjegyzik, hogy megoldást kell találni a negatív demográfiai tendenciákra, valamint a családokat érintő problémákra.

Gazdasági kilátások és korrupció

Az elemzés szerint Lengyelország szerezte meg a vezetést a gazdasági kilátások területén, de a másik három ország is meglehetősen ígéretes pályán mozog. A hosszú távú cél a munkahelyteremtés, a megfelelő gazdasági stratégia és a fenntartható növekedés. A három legfontosabb terület, aminek fejlődnie kell, a költségvetési politika, a monetáris politika, valamint a központi fejlesztések.

Ugyanakkor megjegyzendő, hogy Lengyelországot például azért pontozták le a kormányzás hatékonysága szempontjából, mert túl sokszor módosítottak jogszabályokat, és kevés idő jutott egy- egy törvény alapos megvitatására. Magyarországgal kapcsolatban kiemelték a közmunkaprogram, valamint a rezsicsökkentés sikerességét.

A korrupcióval kapcsolatban az áll a jelentésben, hogy sem ezen a téren, sem az információszabadság területén nem történt visszalépés Magyarországon. A lengyeleket itt szintén nem értékelte a Nézőpont túl sokra, mondván, a közhivatalok nem adtak ki bizonyos szerződéseket. 

Ezt is szeretjük