Alaposan túlárazta Deutsch a nemzeti konzultációt

Az internetről konzultál az EP-képviselő. Finoman szólva nem spórol a közpénzzel.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Deutsch Tamás tegnap az internetes konzultációra létrehozott honlapról tartott sajtótájékoztatón nem válaszolt a Hír TV azon kérdésére, hogy mennyibe került a honlap létrehozása. Helyette megmutatta a kivetítőn a számokat, amelyek az internetkon.hu-n nyilvánosan elérhetők. A szakemberek azóta sem tudják hova tenni az összeget, ami a piacon fellelhető szolgáltatásokhoz képest nem is kicsit tűnik soknak. Mire ment el közel 13 millió forint?

Az internetkon.hu honlappal kapcsolatos tervezési, grafikai kivitelezési, szoftverfejlesztési és karbantartási feladatok elvégzésére 5 millió 800 ezer forint plusz áfa értékben a TIGRA Kft.-vel szerződött a kormány. A honlapot kiszolgáló hardverkörnyezet biztosítására, feltelepítésére, a szerver biztosítására és azok üzemeltetésére pedig 6 millió 900 ezer forint plusz áfa értékben a DAMIT INFORMATIKA Kft.-vel kötöttek szerződést.

"Ha elég erős árakkal számolunk, akkor egy ilyen egyszerű, pár aloldalból álló, a kérdés beküldésén és a hírlevélen kívül extra, programozott funkciót nem tartalmazó weboldal elkészítése úgy 500 ezer forint plusz áfa. Extrém esetben 1 millió forint, grafikával, programozással, tokkal, vonóval. Ez céges ár, ha az olcsóság lenne a lényeg, akkor bármelyik lelkes egyetemista össze tudná rakni 100 ezer forintért" - árulta el Fejér Roxanne, a Femina.hu vezető programozója.

Szerinte a karbantartás minimális összeget emészt fel, hiszen az oldalhoz tartozik egy admin felület, ahol szerkeszthetik, tehát a karbantartás legfeljebb rendelkezésre állás, plusz hébe-hóba egy-egy javítás, ami havi 50-100 ezer forint plusz áfa, és ez ismét nem egy spórolós megoldás.

A honlap működtetésére kell egy szerver is, amire több megoldás létezik. A legdrágább megoldás, hogy vesznek egy márkás szervert, ami összesen legfeljebb 1,5 millió forint. A szerverparkért, ahol ezt tárolják, aligha kell havi díjat fizetni, hiszen a kormány minden bizonnyal rendelkezik ilyennel. Ennél pedig már csak olcsóbb, havi pár tízezer forintos megoldások léteznek.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Egy neve elhallgatását kérő szakember szerint sem biztos, hogy reális az összeg, amit a kormány erre a honlapra szánt. Szerinte 1-1,5 millió forintért lehetne elkészíteni az oldalt, amit az akadálymentes verzió létrehozása pár százezer forinttal dobna meg. Az áron egy nagy ügynökség tarifái persze dobhatnak, így bár mindenképp túlárazott, nem biztos, hogy annyira vészesen az.

A szervereknél a látogatottságtól függ, mennyi és mekkora kell, így ha nagy leterheltségre számít az oldal, akkor akár el is érheti a megadott összeget.

Az Indexnek nyilatkozó egyik szakember szerint legfeljebb 2 millió forintot emészt fel egy hasonló kaliberű honlap.

Fotók: MTI/Koszticsák Szilárd; mobilon megjelenő kép - Facebook.com/Deutsch Tamás.

Ezt is szeretjük