Érvénytelen lett a népszavazás! 50 százalék alatt a részvétel
98,82 százalékos feldolgozottság mellett 43,8 százalék a részvétel.

nagykep?cikkid=164773&kep=szavazas-2-mti-koszticsak-szilard-lead
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szólt: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?" Erre szavazhattak reggel 6 órától este 19 óráig igennel vagy nemmel a választópolgárok.

Az érvényességhez a választók 50 százaléka plusz egy szavazat kellett volna, ez számokban 4 136 440 érvényes szavazatot jelent, a külhoni magyarok voksaival együtt. Délután egy óráig a választópolgárok 23,56 százaléka, három óráig 30,66 százaléka, fél 6-ig 39,88 százaléka járult az urnához.

Dr. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke este 9 óra 10 perckor a következőkről tájékoztatta a közvéleményt: 98,82 százalékos feldolgozottság mellett a részvétel 43,8 százalék lett, így már bizos, hogy érvénytelen a népszavazás. Igennel a választók 1,71 százaléka, nemmel 98,29 százaléka voksolt. Az érvénytelen szavazatok aránya 6,32 százalék.

Orbán Viktor miniszterelnök joggal lehet csalódott, hiszen népszavazásuk közjogilag érvénytelen az alacsony részvétel miatt, délelőtti interjújában azonban kifejtette, azt tartja a vasárnapi kvótanépszavazás legfontosabb kérdésének, hogy több lesz-e a nem szavazat, mint az igen, és ez elegendő felhatalmazást adhat a mindenkori parlamentnek és kormánynak.

"Mindig jobb az érvényes, mint az érvénytelen (népszavazás), de a közjogi következmények beállnak mindenképpen, hiszen azt vállaltuk, hogy a kérdésben foglalt jogi szabályozást, miszerint csak a magyar parlament dönthet arról, hogy kikkel akarnak a magyarok együtt élni, ezt a jogrendszer részévé fogjuk tenni. Ezt akkor is megtesszük, ha érvényes, és akkor is, ha nem. Egy feltétele van ennek, hogy több legyen a nem, mint az igen" - fejtette ki a miniszterelnök.

Fotó és forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezt is szeretjük