Ezzel az egyszerű módszerrel legyőzhető a rettegett betegség!
Gyógyítani nem, de megelőzni meg lehet a félelmetes betegséget, ami főleg a gyerekekre veszélyes.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A szomszédos Ukrajnában újra felbukkant a gyermekbénulás, bár nincs járvány. Az '50-es években a betegség rengeteg áldozatot szedett Magyarországon, a kötelező védőoltásnak köszönhetően azonban nálunk ma már senki nem kaphatja el.

2010 óta nem jeleztek gyermekbénulásos megbetegedést Európában - egészen idén szeptemberig. Az ukrán kormány ekkor hozta nyilvánosságra, hogy két kisgyerek is megfertőződött az ország déli részén.

Járvány nincs, az Egészségügyi Világszervezet - WHO - azonban azt kérte az ukrán hatóságoktól, hogy hirdessenek szükségállapotot - így célzottabb intézkedéseket lehetne hozni.

Az ukrán gyerekek fele nincs beoltva

A betegség nem gyógyítható, de oltással megelőzhető. Ukrajnában viszont csak a gyerekek fele van beoltva gyermekparalízis ellen, a bénulást okozó polio vírus pedig szennyezett élelemmel vagy vízzel juthat a szervezetbe. És ha már bejutott, nem kíméli az idegrendszert: megtámadja a gerincvelőt, és órákon belül bekövetkezik a bénulás - amiből minden kétszázadik maradandó marad.

A beregszászi konzulátus arról tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy Kárpátalján nincs gyermekbénulás-járvány, és szükségállapotot sem rendeltek el.

Kárpátalja 230 ezer adag oltóanyagot kapott az UNICEF-től, így elvileg minden gyermekhez eljuthatott a vakcina. A lapnak nyilatkozott a munkácsi gyermekkórház korábbi igazgatója is, aki elmondta: probléma, hogy hiába kötelező a védőoltás, nincs rendszeresen szállított oltóanyag Ukrajnában.

A biztonság kulcsa: az átoltottság

Magyarországon a gyermekbénulás elleni vakcina a kötelező védőoltások között szerepel, és az átoltottság elég magas arányú ahhoz, hogy ne alakulhasson ki járvány. Bár az elmúlt években az oltásellenes mozgalmak képviselői fennen hangoztatták, hogy felesleges már eltűnt betegségek ellen beoltatni a gyerekeket, a mostani ukrajnai példa is igazolja, hogy elfeledettnek hitt vírusok bármikor megjelenhetnek, ha nincs megfelelő átoltottság az adott területen vagy országban.

Ráadásul azokat, akik valamilyen okból - egyéb betegség, koraszülöttség miatt - nem kaphatnak védőoltásokat, ugyancsak védi ez a bizonyos átoltottság, hiszen egyszerűen nincs kitől elkapni a betegséget - tudtuk meg az Országos Tisztiorvosi Hivataltól.

Rettegtek a szülők az '50-es években

Magyarországon az első jelentős gyermekbénulás-járvány 1931-ben fordult elő, de igazán súlyossá az '50-es évek közepétől vált a helyzet: 1954-ben, 1957-ben és 1959-ben hatalmas arányban betegedtek meg a gyerekek az országban. A hatékony védőoltás bevezetésével és a szigorú oltási programokkal a járványokat sikerült megfékezni.

A WHO azt a célt tűzte ki, hogy a gyermekbénulás teljesen eltűnjön a világról, 1988-ban indítottak kampányt a betegség ellen, ennek köszönhetően 2012-re a fertőzöttek száma 99%-kal csökkent: a korábbi 350 ezer esetből csak 223 maradt.

Ezt is szeretjük