Orbán Viktor meghátrált: a netadó túl nagy falat

A szokásos péntek reggeli rádióinterjúban beszélt a miniszterelnök a netadóról, és arról, hogy miért nem lehet bevezetni.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

A távközlési adó kiterjesztése ebben a formában nem vezethető be, így módosítani kell a parlament előtt fekvő adótörvény-javaslatot - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádióban.

A kormányfő indoklásul azt mondta, azért nem vezethető be az új adótípus ebben a formában, mert "a vita félrecsúszott", "nincs meg a közös alap", hiszen az emberek internetadót látnak, miközben a kormány egy technikai módosítással a távközlési adót akarta kiterjeszteni. Az emberek megkérdőjelezik az egész dolog ésszerűségét, "ilyen körülmények között nem lehet bevezetni semmit sem" - fogalmazott.
Közölte egyúttal, hogy az ünnepek után, január közepén nemzeti konzultációt kell indítani az internetről, benne a pénzügyi kérdésekről. - írja az MTI.

A miniszterelnök tegnap ért haza Svájcból, ahol a családjával pihent. A Fidesz, illetve a kormány mióta kibukott a netadó ötlete, és különböző elméletek arra vonatkozóan, hogy miért kerülne bevezetésre, mondhatni összevissza beszélt, lesz, de nem annyi, lesz és igenis 150 forint lesz gigánként, de volt, aki határozottan ellenezte. A tervezetről sütött, hogy hirtelen dobták be, és semmilyen egyeztetés vagy tanulmánykészítés nem előzte meg.

A tiltakozás nagyon meglephette a kormányt, ilyen mértékű összefogást semmi nem tudott még kiváltani, hiszen itt nem 700 forintról vagy 5000 volt szó, hanem az arról, hogy az adó korlátozná az információhoz jutást.

Orbán Viktornak tulajdonképpen jól jött, hogy nem volt itthon, volt ideje végiggondolni, hogy megéri-e átnyomni a netadót, és arra jutott, hogy nem. Ahogy fogalmazott az emberek nem tartják ésszerűnek, és így nincs meg a közös alap. Így valószínűleg kikerül a költségvetésből, és talán más formában később kerül bevezetésre.

Ahogy a miniszterelnök fogalmazott: a nettel kapcsolatban zavar van a fejekben. Ebben mindenki egyetérthet vele.

Kép: Kovács Attla/ MTI

Ezt is szeretjük