Újabb eredmény született a Natascha Kampus-ügyben
Felülvizsgálták Natascha Kampusch ügyét. Az elrabló halálának körülményeit vizsgálták.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nagy valószínűséggel nem volt tettestársa Natascha Kampusch elrablójának - ezt erősítette meg újból az a nemzetközi felülvizsgálat, amelynek előzetes jelentését egy osztrák napilap szellőztette meg vasárnap.

Natascha nyolc év után tudott csak megszökni fogvatartója pincéjéből

Öngyilkos lett

Wolfgang Priklopil nagy valószínűséggel egyedül rabolta el 1998-ban az akkor tízéves lányt, és később sem volt tettestársa - állapította meg az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda - FBI - és a német Szövetségi Bűnügyi Hivatal - BKA - bevonásával végzett felülvizsgálat, amelyből a Kurier című lap közölt részleteket.

A lapértesülés szerint a bizottság egyértelműnek találta, hogy a lányt a pincéjében nyolc évig fogva tartó férfi öngyilkosságot követett el - és nem gyilkosság áldozata lett -, amikor foglya 2006-ban megszökött. Kizárták azt a feltételezést is, hogy az elrablás hátterében egy gyermekpornó-hálózat állt volna.

Ugyanakkor a szakértői bizottság megállapította, hogy a rendőrség és az ügyészség követett el hibákat a nyomozás során. Ezzel kapcsolatban nem tért ki részletekre az újság.

Tanúvallomások többes számban

Az akták újbóli elemzését egy parlamenti bizottság kezdeményezte tavaly június végén. A szakértői elemzés eredményétől tették függővé, hogy újra megnyissák-e az évekkel ezelőtt lezárt nyomozást.

A feltételezés, hogy több tettes lehetett, részben egy - akkor még gyermekkorú - szemtanú kijelentésén alapult. A csak Ischtar A. néven ismert tanú először azt mondta a rendőröknek, hogy két embert látott a furgonnál Kampusch elrablásakor, de ezt az állítását később visszavonta. A bizottság szerint a kislány a közvetlen családi és iskolai környezete hatására gondolhatta meg magát. A szakértők ennek nem tulajdonítanak döntő jelentőséget, mert gyakran előfordul, hogy szemtanúk megváltoztatják a vallomásukat.

Ebben a szobában élt a lány nyolc évig
Wolfgang Priklopil öngyilkos lett, amikor Natascha megszökött

A több tettesre utaló gyanút táplálta még az a tény is, hogy Natascha Kampusch első vallomásában úgy fogalmazott: nem ismerek neveket. A bizottság szerint ez azzal magyarázható, hogy az emberrabló színlelt telefonálásokkal azt a benyomást akarta kelteni a lányban, hogy túlerővel áll szemben. Később mindvégig azt állította az áldozat, hogy nem volt segítője Priklopilnak. A bizottság teljes és végleges jelentését hétfőn ismertetik hivatalos formában.

Fotók: www.rnw.nl, www.thesun.co.uk, melty.fr

Ezt is szeretjük