Túl jó a buli? Ezt kell tenned, ha egy barátod csúnyán berúgott

Ha valaki túlságosan kiütötte magát, ne hagyd a sarokban aludni egyedül: nézd meg, mit tehetsz!

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Egy buliban, ahol előkerül némi alkohol, könnyen megeshet, hogy valaki megfeledkezik a mértékről, és többet iszik, mint amennyit szabad lett volna.

Ha egy barátod kiütötte magát, esetleg hányt is, az alábbi dolgokat teheted, hogy az este ne fajuljon el még jobban.

Ne hagyd egyedül!

Fontos, hogy a részeg barátod ne maradjon egyedül, egy pillanatra se. Ez ugyanis több okból is veszélyes lenne: nemcsak, hogy kihasználhatják a helyzetét, de változás is beállhat az állapotában, ami, ha megtörténik, muszáj észrevenni.

Az alkohol ugyanis olyasmiket produkálhat, mint a légzési és a nyelési reflexek összezavarása. Ha a barátod mozdulatlanul bóbiskol, időnként ellenőrizd, hogy rendszeresen veszi-e a levegőt! Ha nem, vagy elvesztette az eszméletét, mindenképpen forduljatok orvoshoz azonnal!

Amíg várakoztok, hogy kijózanodjon az illető, adjatok rá kabátot vagy pulóvert! Közben próbáld felnőtt segítségét kérni! Kérj meg valakit, akiben megbízol, hogy menjen értetek, és vigyétek haza a bajba került ismerőst.

Víz és friss levegő

Kísérjétek ki az érintett barátot a friss levegőre, és ültessétek le. A járkálás nem a legjobb ötlet, nem gyorsítja fel a józanodás folyamatát, viszont növeli a balesetek kockázatát. Ha az illető lefeküdne, győződjetek meg róla, hogy az oldalára feküdjön, mert, ha hanyatt teszi ezt, és hánynia kell, az még fulladáshoz is vezethet. Alkoholt már semmiképp ne adjatok neki, de az is tévhit, hogy a részeg emberrel kávét kell itatni, hogy kijózanodjon, sőt, ez még veszélyes is lehet, ugyanis az alkoholhoz hasonlóan a kávé is vízhajtó hatású, ezért még kiszáradást is okozhat, a gyomrot viszont mindenképp irritálja.

Inkább a víz pótlásáról gondoskodj - ez segít, hogy némileg jobban érezze magát a barátod, és a másnap minőségén is javít egy kicsit. Ha hányt is, akkor is próbáljatok meg lediktálni a torkán egy kis vizet, nehogy kiszáradjon.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Mikor van baj?

Az alkohol még az életet is veszélybe sodorhatja. Ha a barátod elveszti az eszméletét, rendszertelenül veszi a levegőt, vagy túl forrónak, esetleg túl hidegnek érzékeled a testét, azonnal vigyétek be a kórházba, vagy hívjatok hozzá mentőt!

Ezt is szeretjük