Nagy csattanás várható: időzített bomba az új alkotmányban
A gyermeknevelés adómentessége több problémát is felvet. Konfliktusunk lehet az EU-val is.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyermeknevelés költségeit az új magyar alkotmány védelem alá fogja helyezni, mivel azt a mindenkori hatalomnak nincs joga megadóztatni - mondta még április elején Orbán Viktor.

A miniszterelnök betartotta ígéretét, az alkotmányba bekerült a kérdéses passzus. A szövegben egészen pontosan ez szerepel: a gyermeket nevelők esetében a közös szükségletek fedezéséhez való hozzájárulás mértékét a gyermeknevelés kiadásainak figyelembevételével kell megállapítani.

Hogy ez pontosan mit jelent és milyen következményekkel jár, az egyelőre nem tisztázott. Sneider Tamás, az Országgyűlés Szociális Bizottságának elnöke lapunknak elmondta: a kormány terve valószínűleg az, hogy a gyermekneveléshez szükséges termékek - például a pelenka - áfáját elengedik, így válik adómentessé a gyermeknevelés.

- Hogy mi tartozik ebbe a körbe, és mi nem, azt később döntik el. Olyan törvényt kell hozni, ami ezt rendezi - közölte kérdésünkre Kolláth György alkotmányjogász, aki hangsúlyozta azt is: a gyermeknevelés költségeire vonatkozó passzus "egy sötét ló" az új alkotmányban.

Nincs helye az alkotmányban

A legnagyobb probléma vele az, hogy nincs helye a dokumentumban, mivel egy adott kormány szakpolitikája nem az alaptörvénybe való, azt nem lehet ennyire kőbe vésni.

- Hogy ez a passzus bekerült az alaptörvénybe, túlságosan megköti a jelenlegi és a következő kormányok kezét is az ügyet illetően, bénítja mozgásterüket - tette hozzá.

A másik probléma az alkotmányjogász szerint, hogy az adórendszerünket az Európai Unióval is egyeztetni kell. Az unió ebben a kérdésben felettünk áll, és ha a szabályozást nem fogadja el, ha az nem állja meg a helyét az EU előtt, akkor egy "beláthatatlan helyzet állhat elő".

Kérdésünkre, hogy mi történhet, Kolláth György nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, csupán annyit közölt: lehetnek viták, nagy csattanás várható.

Viták az EU-val

Viták már korábban is voltak az EU-val, az unió eljárást kezdeményezett hazánk ellen a tavaly kivetett távközlési rendkívüli adó miatt. Brüsszel a törvény módosítását várja a kormánytól, aminek elmaradása esetén az Európai Bírósághoz fordul.

Az EU nemcsak emiatt fordult az Európai Bírósághoz. Problémásnak látták a magyar az áfa-visszaigénylésre vonatkozó szabályokat is, amelyek szerintük nincsenek összhangban az uniós követelményekkel. Az unió fellépése nyomán most lehetséges, hogy ismét módosítani kell majd a magyar áfa-törvényt.

Ezt is szeretjük