Igazat mondott Selmeczi a munkanélküliekről?
Az adatok nem hazudnak
A szocialisták nyolc éve alatt 3%-kal nőtt a ráta, a Fidesz két éve alatt stagnált a munkanélküliség.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke pártja szerdai elnökségi ülése után közölte, hogy a szocialisták három ponttal kiegészítenék a kormány munkahelyvédelmi programját: növelnék a szakképzés támogatását, a felnőttképzést a munkaerőpiac igényeihez igazítanák, és a hátrányos helyzetű kistérségeket is kedvezményben részesítenék.

Selmeczi Gabriella, MTI Fotó: Beliczay László

Erre reagálva Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az MTI-nek csütörtökön küldött közleményében azt írta: a meghirdetett tízpontos munkahelyvédelmi akcióterv csak egy lépés a munkahelyteremtés folyamatában.

- Tisztában vagyunk azzal, hogy a munkaalapú gazdaság létrehozásához még sokat kell tenni. Lényegesen könnyebb helyzetben lennénk, ha a szocialisták nem duplázták volna meg a munkanélküliek számát kormányzásuk ideje alatt - hangsúlyozta a szóvivő, aki ezért több szerénységet kért az MSZP-től az új intézkedések követelésével kapcsolatban.

3%-os emelkedés nyolc év alatt

Megnéztük, igazat mondott-e Selmeczi Gabriella, tényleg a szocialisták duplázták-e meg a munkanélküliek számát. Megnéztük, hogy teljesített a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai trió, és milyen sikereket ért el a Fidesz.

Az MSZP-SZDSZ koalíció 2002-ben vette át a kormányrudat Orbán Viktor első kormányától.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint ekkor - tehát a második negyedévben - Magyarországon 7,2%-os volt a munkanélküliségi ráta, ami innentől szinte folyamatosan emelkedett. Az arány először 2008 első negyedévében érte el a 8%-ot, 2009 harmadik negyedévére - tehát a válság utánra - pedig 10,3% fölé emelkedett.

Innen már nemigen volt megállás, a Fidesz kormányra kerülésekor 11,1%-os értéket mért a KSH, ami nyolc év alatt közel 3%-os emelkedést jelent. A csúcs egyébként 2010 első negyedéve volt, ekkor 11,8%-os volt a ráta.

A Fidesz kormányra kerülése után csökkenés mutatkozott, 2010 végére közel 1%-kal, 10,8%-ra csökkent a ráta, és lényegében ekkora maradt az egész 2011-es évben.

Újra emelkedik

A gond, hogy 2012-ben ismét meredek emelkedés következett be, aminek egyelőre nem látjuk a végét, bár elemzők biztatóan nyilatkoztak a kormány tízpontos munkahelyvédelmi csomagját illetően. Leszámítva, hogy az egyelőre nem tisztázott, hogy honnan lesz rá pénz.

Mint az adatokból kiderül, 2012 első negyedéve már ismét 11,7%-os rátát eredményezett, ami a kormányra kerüléshez képest 0,6%-os emelkedést jelent. A legfrissebb adatok szerint a munkanélküliségi ráta 11,2%-os, ami pedig annyit jelent: egyelőre sokat a Fidesz sem tudott javítani, bár az is tény, hogy nem lett rosszabb a helyzet.

Ezt is szeretjük