Most akár milliókkal is támogathat a kormány
Nem kell visszafizetned
Álláskeresőként a kormány többféle támogatást is nyújt, ha lábra akarsz állni. Íme, a részletek!

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A munkaügyi központ a 2014-es évre is kiírta a munkakeresők vállalkozóvá válását elősegítő pályázatot.

A budapesti Munkaügyi Központ a támogatást a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló, továbbá a foglalkoztatási válsághelyzetek kezelésére nyújtandó alapból hirdette meg a pályázatot. 

A támogatás formái

A kormány azokat a munkanélküli, rehabilitációs járadékban, valamint ellátásban részesülő személyeket támogatja ezzel a pályázattal, akik önmaguk foglalkoztatását egyéni vállalkozás keretében vagy gazdasági társaság tagjaként, valamint mezőgazdasági őstermelőként oldja meg.

Az álláskeresők vállalkozóvá válásának három támogatási formája van a pályázat keretén belül:

  • maximum 2 millió forint összegig terjedő juttatás, amit nem kell visszatéríteni
  • maximum hat hónapra, havonta a legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatás, ami jelen esetben 101 ezer 500 forint havonta
  • a vállalkozói tevékenység megkezdéséhez szükséges szaktanácsadás költségei maximum 50 ezer forint értékben. 

Amennyiben már működő gazdasági társasághoz csatlakozna a pályázó, akkor a második pontban meghatározott támogatási forma nem igényelhető.

További kritériumok

Az első pontban meghatározott, tehát a 2 millió forintra vonatkozó pályázatot 2014. április 1-től lehetett benyújtani, és egészen 2014. november 30-ig van rá lehetőség postai úton a Munkaügyi Központ számára.

A másik két pontban szereplő támogatásra vonatkozó kérelmet az álláskeresőnek a lakóhelye, illetve tartózkodási helye szerint illetékes kerületi munkaügyi kirendeltségen kell benyújtani. A kérelmek benyújtására 2014. március 11-étől - 2014. november 30-ig van lehetőség.

A tőkejuttatás és a legfeljebb hat hónap időtartamra, havonta a kötelező legkisebb munkabér összegéig terjedő támogatás, valamint a szaktanácsadás költségeinek megtérítése együttesen és külön-külön is nyújthatóak. Amennyiben a különböző támogatásokat egymással kombinálva igénylik, akkor ezen támogatásokra a pályázatot és a kérelmet egyidejűleg kell benyújtani a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központ részére. 

Ezt is szeretjük