Munka: íme, ők járnak rosszul a kormány új akciótervével
Az iparban nem hoz változást, munkahelyeket nem teremt. De legalább a célja értékelendő.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A kormány nyáron jelentette be, hogy 300 milliárd forintos munkahelyvédelmi akciót indít a kismamák, az idősek, a tartós munkanélküliek és a pályakezdő fiatalok védelmében.

Orbán Viktor bejelenti az akciótervet, fotó: MTI

A munkahelyvédelmi akciótervre egyelőre nincs meg a fedezet, legkevesebb 100 milliárd forint hiányzik, mert az EU megvétózta, hogy a kormány adót vessen ki saját magára, pontosabban a Magyar Nemzeti Bank tranzakcióira, és valószínűleg a többi bank várható befizetése is túlbecsült. A tervvel azonban nem ez az egyetlen gond.

Másképp osztjuk el a tortát, ennyi

- A fő probléma, hogy a versenyszféra foglalkoztatási képessége nem bővül az ehhez szükséges feltételek hiánya miatt, tehát egyelőre arról lehet szó, hogy másképp osztjuk el a tortát, más kapja a nagyobb szeletet.

Ha valakinek kedvezményt adunk, akkor mástól vesszük el a helyet. Szándékában nemes cél a fiatalok, az idősebbek és a kismamákat támogatása, de amíg a kereslet nem bővül, addig érdemi változás sem lesz - magyarázta Adler Judit, a GKI Gazdaságkutató Zrt. foglalkoztatáspolitikai szakértője.

Adler Judit szerint ahhoz, hogy munkahelyek is szülessenek, nem lesz elég az akcióterv, ahhoz növelni kellene a beruházásokat, le kellene számolni az unortodox intézkedésekkel, és szükség lenne jelentős nemzetközi konjunktúrára is, ami növelhetné az exportot.

Keveset nyernek vele, nagyot nő az adminisztrációs teher

A szakember hangsúlyozta azt is, hogy a kedvezmény várhatóan csak bizonyos szektorokban jelent majd segítséget, elsősorban azokban, ahol eleve magas az élőmunka aránya, költsége. Máshol várhatóan nem éri el az ingerküszöböt a járulékkedvezmény: keveset nyernek vele, cserébe viszont nagyobb lesz az adminisztrációs teher.

- Az iparban alig néhány százalékot tudnak megspórolni a kedvezményekkel, hiszen ott zömében nem a munkaerőköltségek viszik a pénzt. Ebben a szektorban és a kis cégeknél is lehet arra számítani, hogy többször meggondolják majd, élnek-e a kedvezményekkel, akkora lesz az adminisztrációs teher - vélekedett Adler Judit.

Matolcsy szerint meg átüti a vasbetont

Mást gondol az akciótervről Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter, aki közölte, a 300 milliárdos munkahelyvédelmi akcióterv fontos lépés ahhoz, hogy 2020-ig megvalósuljon a teljes foglalkoztatottság.

- Ezek olyan ösztönzések, amelyek átütik a vasbetont. Ezek révén valóban sikerülhet másfélmillió munkahelyet megvédeni és több százezret teremteni - tette hozzá.

Az akciótervet Orbán Viktor miniszterelnök jelentette be még a nyáron. A terv részeként felére csökkentenék a 25 év alattiak és az 55 év felettiek, valamint a képzettséget nem igénylő munkát végzők után fizetendő munkáltatói járulékot, míg a tartósan munkanélküliek és a kismamák esetében nem kellene járulékot fizetni a dolgozó után, a harmadik évben pedig csak a felét. A tervről bővebben ezen a linken olvashatsz.

Ezt is szeretjük