Műkörmös is nyert már földbérletpályázatot: így számolnák fel az oligarchákat
A DK a lakosság segítségét kéri a helyi ügyek felderítésére.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A Demokratikus Koalíció arra kéri az embereket, segítsenek összegyűjteni azokat az országosan még nem ismert, helyi ügyeket, amelyek oligarchákkal és kifogásolható földbérletpályázatokkal kapcsolatosak - mondta Vadai Ágnes, a párt elnökségi tagja kedden sajtótájékoztatón, jelezve, hogy a birtokába jutó információkat a DK nyilvánosságra hozza.

A független országgyűlési képviselő a nyolcvanas években sugárzott olasz televíziós sorozat, a Polip rendőrfelügyelőjére utalva azt mondta: Magyarországnak nagy szüksége lenne egy Corrado Cattanira, miután lassan nincs olyan terület, gazdasági ágazat, ahol Simicska Lajos és Nyerges Zsolt valamely vállalkozása ne lenne jelen.

Nem válaszolt a Hír Tv-nek

Vadai Ágnes megemlítette, hogy a korábbi APEH-elnök tulajdonolta Közgép Zrt. sorozatosan nyeri el az állami megbízásokat, a Mahir Magyar Hirdető Zrt. pedig - amelynek Simicska Lajos a vezérigazgatója - a hirdetési piac meghatározó szereplője.

Kitért arra, hogy az elmúlt két évben ugyancsak számos állami megrendelést kapott az a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt., amelynek korábban Pintér Sándor belügyminiszter volt a tulajdonosa.

Bírálta a földbérletpályázatok rendszerét is, mondván, hogy nyert már állami földet műkörmös és futballakadémia-vezető is, ami Vadai Ágnes szerint azt támasztja alá, hogy a bírálatkor az egyetlen szempont, hogy a pályázónak jó fideszes kapcsolatai legyenek.

Az MTI kérdésére arról is beszélt, hogy a DK semmilyen - így technikai - együttműködésre sem hajlandó a szélsőjobboldallal, képviselői ezért nem írták alá azt a jobbikos kezdeményezést, amely parlamenti vizsgálóbizottsággal tárná fel "a Fidesz-kormány mögött álló cégbirodalom" állami megrendeléseinek jogszerűségét.

Hozzátette: valószínűnek tartja, hogy a kormányoldal megpróbálja majd megakadályozni a testület létrehozását, ezért is úgy gondolják, hogy az "oligarchaügyeket" nyilvánosságra kell hozni, erre irányul most ismertetett kezdeményezésük.

Vadai Ágnes a pártja által több mint egy hete követett gyakorlattal egyezően most sem válaszolt a Hír Tv riporterének - a Közgép állami megbízásaival, illetve Gyurcsány Ferenc plágiumügyével kapcsolatos - kérdéseire, mondván, ehhez tartják magukat, amíg a csatorna nem kér bocsánatot, és nem vonja felelősségre azokat, akik műsoraiban hazudtak a volt kormányfő szakdolgozatáról.

Ezt is szeretjük