Mozi-körkép

Barátságos és olcsó helyek

Szélesvásznú és légkondicionált 1300-ért vagy barátságos környezet és kényelem olcsóbban? Gyerünk a moziba be! De melyikbe?

Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A budapesti és vidéki mozik száma alaposan megcsappant, amióta a multiplexek megjelentek. Egyszerűen felfalták őket. Igaz, azzal az érvvel, hogy a régi mozik képminősége és szolgáltatásai csapnivalók, hogy a modern kor embere széles vásznakat, kényelmes székeket akar. Ez persze így is van, de ahogy az már lenni szokott, csupán féligazság...

De kár is lenne keseregni azon, hogy hova lettek a hangulatos pesti mozik, nem is tesszük. Egyrészt azért nem, mert mindenki más körülmények között érzi jól magát, és vitathatatlan, hogy a multiplexek számtalan előnnyel rendelkeznek. Másrészt, szerencsére a régi mozikból is maradt néhány.

Mivel minden fővárosi mozit nem tudunk bemutatni, két budait és két pestit választottunk, mindkét esetben egy kicsit és egy nagyot.

Egy kis budai, nevezetesen a Bem

Az aprócska Bem Art Mozi és Café tekintélyes filmkínálattal, kedves szóval és alacsony árakkal várja a mozgókép szerelmeseit. A berendezés tiszta, ízléses és hangulatos, az állványokon igényes könyvek, a tárolókban remekebbnél remekebb DVD-k kínálják magukat. A büfé olcsó, a kiszolgálás udvarias. Senkit nem néznek ki, ha csupán egy szelet csokival ül, és bámészkodik vagy olvasgat a film kezdetéig. A jegy közepén pompás grafika terpeszkedik, alján pedig a következő szöveg olvasható: "Kedves vendégeinknek maradandó, szép celluloid-élményt kívánunk!" Apró, de fontos gesztus. A teremben mindenki oda ül, ahol van szabad hely, illetve ahol a legjobban érzi magát. Ottjártunkkor az előadás megkezdése előtt a mozi vezetője bejött, és arról érdeklődött, nincs-e túlságosan hideg, megfelelő fokozatra állította-e a légkondicionálót. Mivel többen jeleztük, hogy kitűnő a klíma, máris indult a vetítés. Túlzás nélkül tökéletes élményben volt részünk azon a délutánon, ráadásul keveset fizettünk. A jegy – a vasárnap kora esti előadásra – mindössze 720 Ft-ba került.

Egy nagyobb budai, vagyis a Mammut

A Palace Mammutban a legforróbb nyári napok egyikén jártunk, és már a bejáratnál kellemetlen meglepetésben volt részünk. Ahogy mindenki, mi is ásványvizes palackokkal felszerelkezve jártuk az éppen felforrni készülő pesti aszfaltot, így a moziba is vizesüveggel a kezünkben érkeztünk. A jegyszedő fiatalok udvariasan, de határozottan közölték, nem vihetünk be vizet a terembe. Elképedt arcunkat látva megosztották velünk: az állásukkal játszanak, ha beengednek minket akár szendviccsel, akár üdítőspalackkal a nézőtérre. Nem akartunk nekik rosszat, eldobtuk az üvegeket, de a szánk íze valahogy megkeseredett.
A furcsa fogadtatás után elfoglaltuk helyünket a teremben, ahol húsz kerek percen át reklámokat néztünk. Tudjuk, sokan szeretik a reklámokat, mi nem tartozunk közéjük, úgyhogy lemondtunk volna szívesen róluk. Egy-két reklám persze hozzátartozik az előadáshoz, különösen igaz ez a várható mozipremierekre, de húsz kemény percig nyomasztani a vendéget azzal, ami egyáltalán nem érdekli, több mint barátságtalan gesztus. Mielőtt félreértésre adnánk okot, sietünk leszögezni, minden multiplexben ez a szokás, mindenhol nagyon hosszú a reklám.

Szóval, aki szereti a sok reklámot, keresse a lehetőséget, hogy a bemutatók után is a multiplexekben nézhesse meg a kiválasztott filmet. A Mammutban ízlésünkhöz képest nagyon hideg volt, és a film is túlságosan hangosnak tűnt, de belátjuk, ez végképp ízlés dolga.

A multiplexek, köztük a Palace Mammut kétségtelen előnye, hogy vannak nagy termei is, tehát nagyobb eséllyel tudunk itt jegyet kapni, mint a kis mozikban. A sok teremnek köszönhetően széles a filmek kínálata, úgyhogy válthatunk másra jegyet, ha úgy hozza a sors, hogy a kiszemelt alkotásra elfogyott minden hely. Utóbbi ára hétvégén és ünnepnapokon 1190 Ft. A büfé árszínvonalát fedje jótékony homály, legyen elég annyi, hogy borsos - bár tény, hogy nem kötelező a moziban enni-inni.
Jó tudni továbbá, hogy a Mammut I. és II. is rejt mozit, annál is inkább, mert ezt a jegy vásárlásakor nem szokták az orrunkra kötni.

Pesten a Puskinban

Szerencsére a Puskin megmenekült a bezárás elől, igaz, üzemeltetője sokat tett annak érdekében, hogy lépést tudjon tartani az egyre szaporodó multiplexekkel. A nagy mellett kistermet alakítottak ki, a bejáratnál könyvárus kínálja a portékáját, az emeleten kellemes környezetben, széles választékkal videotéka várja a vendégeket. A mozival egybeépült kávézó nagy, étel- és itallapjának gazdag a választéka, árai mérsékeltek. A nagyterem előtt pedig egy kicsiny, de sok mindent – gyakran még pirosra fényesített almát is tartó – büfé működik. Vagyis számtalan igény kielégítésére alkalmas a patinás intézmény.
A Puskin elegáns megjelenését annak köszönheti, hogy a valamikori Fórum Mozi igényes építészeti megoldásait örökölte. Nem mellékesen az 1926-ban megnyílt Fórumban volt az első magyarországi hangosfilm-bemutató.

A Puskin székei kényelmesek, a hangerő fül- és dobhártyabarát, a hőmérséklet megfelelő. A jegyár péntektől vasárnapig és 16 óra után 950 Ft.

Óriás az óriások között

A pesti oldal legnagyobb plázája kétségtelenül a Westend City Center, mozija a Palace Westend. Igazi plázamozi, leülni a közelében sehol nem lehet, arra alakították ki, hogy a nézők akadály nélkül jussanak ki és be a termekbe. A filmválaszték széles, a termek száma nagy, a székek kényelmesek. Érdekes, itt nem próbáltak megakadályozni bennünket abban, hogy bevigyük a magunkkal hozott üdítőt. A film előtt is, akárcsak a Mammutban, jó hosszú a reklámidő, persze tudjuk, ettől, vagyis ettől is dagad a tulajdonos pénztárcája. A hangerő és hőmérséklet éppen olyan, mint akármelyik más multiplexben. De nem is lehet elvárni, hogy más legyen, a multiplexmozik mind egy kaptafára mennek. A jegyár is megegyezik a Mammutban szokásossal, azaz nem túl pénztárcabarát.

Érvek és tények

Nem akarunk se lebeszélni, se rábeszélni senkit, hogy egyik vagy másik mozit válassza. Csupán annyi volt a szándékunk, hogy megmutassuk néhány tipikus szolgáltatás színvonalát, ahogy mi tapasztaltuk. Jó néhány multiplex, art és kis mozi működik még Budapesten, tegyük hozzá gyorsan, némelyikük remekül.
A DVD-k szuperszonikus sebességgel terjedő világában segíteni szerettünk volna a mozgókép rajongóinak abban, hogy jobban eligazodjanak az árak és szolgáltatások között. Ugyanis az általunk leírt árak a legmagasabbak. A mozik számtalan kedvezménnyel igyekeznek becsalogatni azokat, akik számára csak az a film, amit hatalmas vászonra vetítenek.

A kedvezmények igazán sokfélék: van diák-, nyugdíjas, családi, csoportos jegy, bérlet, és szinte minden moziban van legalább egy olyan nap, amikor jelentősen olcsóbbak a jegyek. Egy kis odafigyeléssel többször is elmehetsz moziba, ha nyomon követed a kedvezményes napokat és jegykonstrukciókat. Aztán már csak az a feladat, hogy habitusodnak megfelelően elmerülj a filmek kimeríthetetlenül gazdag világában.

Idén is MoziÜnnep - filmezz 360 Ft-ért!
Augusztus 30. és szeptember 2. között immáron negyedik alkalommal ünnepelnek a mozik: Magyarország szinte összes mozija tárt kapukkal várja a filmek szerelmeseit. 44 településen négy nap alatt több mint 200 film pereg majd, több mint 289 vászonra vetítve, maximum 360 Ft-os jegyáron. Idén a korábbi évekhez képest is színesebb kínálattal, még több kiegészítő programmal várják a közönséget a hazai filmszínházak.

A programban részt vevő mozik és a vetített filmek listáját a MoziÜnnep hivatalos honlapján találod. Kattints ide! »

Ezt is szeretjük