Félelmetes videó! Magától mozog a sírból előkerült szobor

Rejtélyes és hátborzongató jelenséget filmeztek le egy manchesteri múzeumban.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Furcsa jelenségre figyeltek fel egy manchesteri múzeumban: az egyik kiállított szobor magától forog. 

A bizarr történésekre szinte rögtön megtalálták a logikus magyarázatot, de van, aki szerint az nem állja meg a helyét.

Senki nem nyúlt hozzá

A múzeum tulajdonában lévő óegyiptomi szobor sötét színű, körülbelül 25 centiméter magas, és egy zárt vitrinben tárolják más szobrokkal együtt. A műalkotást egy régi sírban találták, és már nyolc éve az intézmény tulajdonát képezi - eddig azonban meg sem mozdult.

Ám Campbell Price, a múzeum kurátora a közelmúltban arra lett figyelmes, hogy a szobor elmozdult eredeti helyéről. A dolgot erősen furcsállotta, hiszen a vitrinhez rajta kívül senkinek nincs kulcsa, ő pedig nem bolygatta a tárgyat.

Amikor megbizonyosodtak róla, hogy senki nem nyúlt a szoborhoz, úgy döntöttek, felszerelnek egy kamerát a vitrinnél, amelynek segítségével megfigyelhetik, mi történik. A vizsgálat sokkoló eredményt hozott: a videón egyértelműen látszik, hogy a szobor emberi beavatkozás nélkül, minimális sebességgel, de körbe forog, mindig ugyanabba az irányba.

Van rá magyarázat?

Megpróbáltak tudományos magyarázatot találni a jelenségre, de Campbell Price nem ért egyet az elmélettel: szerinte mindenképpen valami misztikus dolog áll a háttérben. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az anyag, amiből a szobor készült, valamint a vitrin üvegfalának kölcsönhatásában rejlik a magyarázat.

Az eltérő anyagok miatt a műalkotás bármilyen apró rezgésre  - például a látogatók mozgásakor - megmozdul egy kicsit, és végül ebből alakul ki a napokon át tartó fordulat. Ez a feltevés valószínűnek tűnik, hiszen a videón is látszik, hogy a szobor akkor fordul a legtöbbet, amikor emberek járkálnak körülötte - éjszaka békésen álldogál a helyén. A mellette lévő kiállított darabok mozdulatlanságára pedig az lehet a magyarázat, hogy más az alapanyaguk, kisebb a méretük, és alacsonyabban van a súlypontjuk - vagyis stabilabban állnak.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kurátor azonban inkább a kevésbé racionális magyarázatot tudja elképzelni. Az ilyen műalkotásokat ugyanis az egyiptomi kultúra szerint azért temették a múmiák mellé, hogy a halott lelke új testet találjon maga mellett, és végül átszálljon a szoborba - Price szerint ez, vagy ehhez hasonló dolog lehet a magyarázat a forgásra.

Kép: www.dailymail.co.uk

Ezt is szeretjük