Igazi szenzáció: nagyon ritka állat született a Nyíregyházi Állatparkban
A kis mishmi takin egy hónapon belül már a második.

takin
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Egy hónapon belül már a második mishmi takin - Budorcas taxicolor taxicolor - születésének örülhettek a Nyíregyházi Állatpark szakemberei. A rendszertanilag a kecskefélékhez tartozó, de szarvasmarhára hasonlító állatok közül a most született borjúval együtt már kilenc él a nyírségi látványosságban - közölte Révészné Petró Zsuzsa oktatási osztályvezető szerdán.

A szakember elmondta, a Himalája keleti részén élő takinok veszélyeztetett állatfajnak számítanak, egyedszámuk a természetben mindössze 3500, és a világ 37 állatkertjében is csak 164 egyed látható belőlük. Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatpark tartja ezt a fajt.

Már két kis takin is született idén

A park mishmi takin tenyészbikája az Európai Fajmegőrzési Program keretében 2009-ben érkezett Berlinből, nőivarú társai pedig 2014-ben követték a franciaországi Beauval Zoo-ból. Idén márciusban egy tehénnel, áprilisban pedig egy bikával gyarapodott a nyíregyházi tenyészcsapat - ismertette Révészné Petró Zsuzsa.

A takincsapat legifjabb tagjai 220 nap vemhesség után jöttek a világra, pár órával a születésük után már lábra is álltak. A márciusi és április születésű állatok egészen kilenc hónapos korukig anyatejjel is fognak táplálkozni, de hamarosan a szálas takarmány fogyasztását is megkezdik.

A zömök testű takinoknak négy alfaja él a világon, a mishmi fajta az élőhelyük közelében fekvő hegyről kapta a nevét. Általában ezer és háromezer méteres tengerszint feletti magasság között élnek, a hideg ellen vastag bundájuk mellett a fajra jellemző ívelt orrhát - kosorr - is segíti őket, ami előmelegíti a levegőt.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mindkét ivar visel szarvat, de a bikák erőteljesebb testfelépítésűek, és testtömegük akár a 350 kilogrammot is elérheti. Növényevő állatok, melyek mindig ugyanazon az útvonalon járnak a pihenő-, ivó- és táplálkozóhelyek között, így idővel ösvényeket taposnak ki maguknak. A csordákban elsősorban a nőstények és fiatal hímek élnek, az ivarérett hímek többnyire magányos életmódot folytatnak.

A természetben élőhelyük fokozatos csökkenése és az orvvadászat miatt az elmúlt huszonöt évben állományuk 30%-kal csökkent. Az Európai Fajmegőrzési Program koordinált tenyésztéssel növeli állományukat az állatkertekben.

A képek illusztrációk. Forrás: Getty Images.

Önkéntes karantén az állatkertben

Az Angliában található Paradise Park állatkert gondozói a munkahelyükön rendezkedtek be a karantén idejére, mindezt azért, mert nélkülözhetetlen feladatukat másképp nem tudták volna elvégezni. Tőlük sok-sok állat élete függ.

Ezt is szeretjük