Az évezred legkeményebb tele lesz az idei? A szakértők elmondták az igazságot

Erre számíthatunk hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Néhány hete kering az interneten a hír, miszerint az idei tél az évezred egyik legkeményebbje lesz, rengeteg csapadékkal és borzasztó mínuszokkal. Ennek azonban nincs alapja: hét nemzetközi intézet előrejelzése szerint átlagos, vagy annál kissé enyhébb télre van kilátás, és a csapadék tekintetében sem várható extrém helyzet.

Az Esőtánc meteorológiai portál már tizedik alkalommal készítette el hosszú távú időjárás-előrejelzését, ezúttal a 2016-2017-es téli időszakra vonatkozóan. Az előrejelzés a nagy nemzetközi meteorológiai intézetek és kutatóintézetek szezonális előrejelzésén alapul.

Átlagos hőmérséklet, de sok a bizonytalanság

A korábbi előrejelzésekhez képest igen sok a bizonytalanság a várható hőmérséklet tekintetében. A legtöbb intézet átlagosnak megfelelő, vagy annál kissé enyhébb téli időszakot jelez előre a Kárpát-medencére. Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Éghajlati Adatközpont egy átlagosnál lényegesen melegebb tél forgatókönyvét vázolja fel, különösen az évszak második felében. Több intézet, köztünk a NASA ezzel szemben egy csökkenő hőmérsékletű tendenciát vár a tél végére.

A korábbiakhoz képest tehát jelentős a bizonytalanság, az együttes kép mégis egy átlagos hőmérsékletű, illetve annál kissé enyhébb telet valószínűsít. Ez természetesen csak az évszak átlaga, ezen belül lehetnek kifejezetten hideg, havas és meleg periódusok is.

Csapadékban sem várható rekorddöntés

A hőmérséklettel szemben csapadék terén valamivel egyértelműbb a helyzet. A legtöbb intézet és modell átlagos csapadékú telet vetít előre, egyedül a Japán JAMSTEC veti fel egy, az átlagosnál kissé szárazabb tél lehetőségét.
Ahogy a hőmérséklet esetén, úgy itt is fontos hangsúlyozni, hogy az átlagos csapadék hosszú időtávra vonatkozik, ezen belül lehetnek akár kiemelkedően csapadékos, akár havas időszakok is, egy-egy konkrét időjárási helyzet miatt.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Hogyan készült az előrejelzés?

A fenti hosszú távú előrejelzés hét nemzetközi intézet úgynevezett szezonális előrejelzési adatainak összevetéséből készült a Kárpát-medencére vonatkozóan.
A hosszú távú modellek megbízhatósága igen alacsony, összevetve a napi-hetes időjárás előrejelzésekkel, így egyelőre csak a tendenciák felvázolására alkalmasak.

A hosszú távú modellek olyan nagyléptékű jelenségeket vizsgálnak, mint a hótakaró kiterjedése, az óceánok hőmérséklete, az El Nino erőssége, illetve más olyan folyamatok, amelyek lassan változnak, de jelentősen befolyásolják az időjárás alakulását hosszabb távon.

Ezt is szeretjük