Idegen és rekordidős élőlényt találtak a NASA kutatói a föld alatt - Sikerült életre kelteniük
Felfedezésük történelmi jelentőségű lehet.

nagykep?cikkid=170281&kep=naica-kutato1-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Ez idáig teljesen ismeretlen mikrobákat találtak a kutatók a mexikói naicai bánya gigantikus méretű kristályaiban. A földalatti leletek a becslések szerint akár 50 ezer évesek is lehetnek. Az organizmusok valószínűleg már több ezer éve alvó állapotban maradhattak fenn a kristályok belsejében, a kutatók célja ezért nem volt kevesebb, mint újra életre bírni őket.

A Penelope Boston, a NASA asztrobiológusa által vezetett kutatást rendkívüli módon megnehezítették a kristálybarlangban uralkodó zord körülmények: a hőmérséklet 45 és 65°C között mozog, a páratartalom 99% fölött van, és a koromsötétben a látási viszonyok is korlátozottak.

A napfény hiánya miatt az itt élő organizmusok nem fotoszintetizálnak, hanem kemoszintézissel tartják magukat életben, ami a szervetlen anyagok felhasználásán alapul. Az így élő baktériumokat tartják a tudósok a Föld legelső élőlényeinek.

Ilyet még nem láttak azelőtt

A felfedezés történelmi jelentőségű lehet, hiszen a vizsgálatok azt mutatják, hogy az emberiség számára ez idáig teljesen ismeretlen genetikai bázissal rendelkező, rekordidős élőlényeket találtak most meg a föld alatt. Testük szunnyadó állapota ellenére életben maradtak.

Még a tudósok is meglepetten nyilatkoztak arról, hogy a kemény munka milyen látványos eredményt hozott, amikor képesek voltak újra életet lehelni egyes mikrobákba. Sajnos a folyamat még nem egyértelműen sikeres, ugyanis a számukra szükséges környezeti tényezőket ez idáig nem tudták biztosítani ahhoz, hogy életben is tartsák őket.

Sok még a kérdés

Bár a kutatás még rengeteg kérdést felvet, például arról, hogy vajon száz százalékig kizárható-e az, hogy csak az emberek és a gépek által bevitt baktériumokat találták meg, ez ugyanis sajnos gyakori buktatója az organizmusok kutatásának. Boston és csapata cáfolják a szkeptikus ellenérveket, hozzátéve, a vizsgálatokat körültekintően végezték, emellett a bevihető baktériumokra is kiterjesztették.

Purificación López-García, a Francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont tudósa azt nyilatkozta: bár megvan az esély a felfedezők tévedésére, elvben teljesen elképzelhető a folyadékokban megrekedt mikrobák jelenléte. A vizsgálatokat mindenesetre folytatják, ha pedig beigazolódik az élő mikrobák elképesztő kora, az minden eddiginél erősebben alátámasztja az extrém körülmények közötti, így a földön kívüli élet lehetőségét.

(A kép forrása: Flickr/Raul Williams.)

Ezt is szeretjük